De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

IK BEN BLOEDNERVEUS OVER UITKOMST PRESIDENTSVERKIEZINGEN VS

IK BEN BLOEDNERVEUS OVER UITKOMST PRESIDENTSVERKIEZINGEN VS

dinsdag 3 november 2020 14:03
Spread the love

Ik ben bloednerveus over de uitkomst van de presidentsverkiezingen in de VS omdat die voor de hele wereld belangrijke consequenties heeft. Zo zal een winst van Trump de klimaatopwarming ongetwijfeld een nieuwe boost geven. ‘America great’ betekent voor Trump immers een economie gebaseerd op fossiele brandstoffen, terwijl Biden met zijn klimaatplan terug wil aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs, miljoenen gebouwen energie-efficiënter maken en miljoenen jobs creëren door hernieuwbare energieprojecten. Het plan van Biden voorziet in liefst 2000 miljard dollar aan investeringen hiern op vier jaar tijd. Het milieubeleid dat de VS de komende jaren gaat voeren zal niet alleen een invloed hebben op de eigen CO2-uitstoot, maar ook op het beleid in andere landen. Geen enkele president ontmantelde meer (72!) milieu- en klimaatwetten dan Trump en niemand twijfelt eraan dat hij hiermee wil doorgaan.

Ook op vlak van de democratische ontwikkelingen zal het resultaat wereldwijd een grote invloed hebben. Trump wil niets liever dan een type autoritaire leider zoals Poetin worden. Dat de hele wereld zich afvraagt wat deze VS-president gaat doen als hij niet herkozen wordt is hallucinant. Trump beweert al de hele campagne dat hij alleen kan verliezen door fraude en zijn partij voert nu al her en der rechtszaken om geposte stembiljetten niet te laten meetellen. Een leger van advocaten staat klaar om indien nodig nieuwe rechtszaken te starten. Bij een herverkiezing wordt zal Trump de volgende vier jaar op brutale wijze verder inbeuken op de democratische instellingen, de tegenstellingen in de VS doen oplaaien, extreemrechtse krachten in het land steunen en internationaal een narcistisch geïnspireerde ‘VS first’ politiek voeren Deze manier van aan politiek doen zal niet alleen wereldwijd navolging kennen, maar ook partijen in ons land zoals Vlaams Belang, die al een tijd met succes hetzelfde probeert te doen, munitie geven om dit verder te kopiëren.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!