De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ik ben bang voor een toekomst met maar weinig perspectief
Open brief - Peter Yorck

Ik ben bang voor een toekomst met maar weinig perspectief

Toen we een klein jaar geleden te horen kregen dat we in lockdown moesten, waren we allemaal ongerust. We begrepen niet helemaal wat er gebeurde, waar deze nare droom ons naartoe zou leiden en wanneer we terug onze vrienden, de mensen die ons nauw aan het hart liggen terug zouden zien. Na een kleine 12 maanden, kom ik tot de vaststelling dat ik niet meer ongerust ben, ik ben bang. Bang voor de toekomst, een toekomst met maar weinig perspectief. Waarbij zowel kinderen, jongeren, ouderen, ondernemers en de mensen met een beperking, deels aan hun lot worden overgelaten.

donderdag 25 februari 2021 12:55
Spread the love

Als student politieke wetenschappen, doet het mij pijn te zien dat het Belgische coronabeleid de dag van vandaag, ten eerste: Nog steeds gevoerd wordt a.d.h.v. ministeriële besluiten waarbij een wet uit 2007 gebruikt wordt, die volgens heel wat grondwetspecialisten geen basis ­vormt voor de maatregelen die verschillende grondwettelijke vrijheden sterk beperken en ten tweede wordt het coronabeleid gevoerd door: raadgevende comités waarbij enkele experts bijna evenveel aan politiek doen, als aan het verstrekken van expertise.

Verder nog zie ik iedere week enkele nieuwsartikelen verschijnen van jonge mensen die met depressies kampen of erger nog, uit het leven stappen. Eventmanagers, horeca-uitbaters, kleine zelfstandigen… met ooit grootse, ambitieuze plannen; die zien nu hun droom, hun toekomst, vaak voor hun ogen verdwijnen. Jonge studenten die al maanden thuiszitten en momenteel het gevoel hebben dat ze al een halfjaar blok hebben gehad, voelen zich vergeten en verliezen hun perspectief en daarbovenop ook vaak de zingeving in het leven. Daarnaast krijgen de jongsten onder ons, veel vaker dan we denken, te kampen met kindermisbruik, mishandeling, leerachterstand, schooluitval en sociale achterstand. Dit is wat er ondertussen gaande is met de jeugd. Diezelfde jeugd die zich na deze crisis opnieuw zal moeten opofferen om de collaterale, economische en financiële schade in te perken.

Ook de ouderen worden vaak vergeten in dit coronaverhaal, in september vertelde een oudere rusthuis bewoner, Roger, in de Afspraak op de VRT, dat de woonzorgcentra amper worden geraadpleegd en dat de oudere mensen daar niet sterven aan corona, maar aan eenzaamheid. Ze voelen zich daar in de steek gelaten ondanks de goede zorg van het personeel.

We krijgen dagelijks een overload aan berichten te zien, die ons meenemen in een sfeer van angst, verdriet, pijn en woede. Waarbij men ziet dat het vertrouwen van de bevolking in de overheid bijna weg is. Maar hoe komt dit? Geeft het huidige coronabeleid een antwoord op volgende fundamentele vragen?

– Is het huidige coronabeleid solidair? Houdt het rekening met de studerende, experimenterende jongere? Houdt het rekening met de eenzaamheid bij onze ouderen, die zo genieten van een warme knuffel en sociaal contact? Houdt het rekening met de financiële situatie van onze KMO’s, waarbij het voor velen al 5 na twaalf is?

– Is het huidige coronabeleid proportioneel? Of zien we dat de meningen tussen experts verdeeld zijn omtrent de proportionaliteit van de genomen maatregelen?

– Is het huidige coronabeleid alternatiefloos? Zijn er geen andere manieren om Covid 19 in te dijken? Door extra te zorgen voor de veiligheid van risicogroepen en de mensen die meer veiligheid wensen? Wordt er verder wel een humane kosten-baten analyse gemaakt die proportioneel is, of kijken we enkel vanuit een specifieke medisch-ideologische bril naar deze pandemie? In welke mate spelen economische, psychologische, educatieve en juridische factoren een belang in het goedkeuren van bepaalde extreem verregaande maatregelen?

Wat ik ten eerste mis in het huidige corona-debat is transparantie, een maatschappelijk, medisch en politiek debat. In het buitenland zien we bv. debatten omtrent de avondklok, het coronabeleid zelf, de evolutie van de medische consensus, waarbij al 800.000 bezorgde burgers waaronder 13.000 wetenschappers uit de medische sector en 41.000 dokters… de ‘Great Barrington Declaration’ ondertekenden en daarnaast de evolutie van de medische consensus omtrent de ‘Infection Fatality Rate’ van COVID-19. Want hier baseert men zich initieel/ deels op om zo’n verregaande maatregelen te kunnen legitimeren.

Ook mis ik het debat omtrent de negatieve effecten van lockdowns en quarantaine… Een debat waarbij iedere ideologie aan het woord mag komen. Uiteindelijk is het de WHO zelf die zegt dat: “lockdowns een diepgaande, negatieve impact hebben op individuen, gemeenschappen en samenlevingen, doordat ze het sociale en economische leven bijna tot stilstand brengen. Dergelijke maatregelen hebben een onevenredige grote invloed op kansarme groepen.”

De sociale, mondiale inkomens- en vermogensongelijkheid nam afgelopen decennia enorm toe, tijdens deze pandemie ging het zelfs in een stroomversnelling. Waarom worden de gevolgen van de mondiale recessie na deze corona crisis niet besproken? Welk effect heeft dit op onze Europese marktmacht en het Europese handelsbeleid? Wat is de impact van deze crisis op de internationale betrekkingen? Wat met de toekomst van onze moderne welvaartsstaat? Zal deze onder druk komen te staan bij onze groeiende staatsschuld?

Momenteel ziet men in vele niet-Europese landen, de honger en de armoede toenemen, dit mede door de coronamaatregelen. Momenteel laat men weten dat er wereldwijd 132 miljoen mensen extra door Corona, honger moeten lijden. Ook in Europese landen neemt niet alleen de armoede, maar ook de honger toe. Maar een debat zien we hierover niet!

Ten 2de mis ik het geven van perspectief. In een studie van Harvard las ik tot mijn verbazing dat er nog tot midden 2022 lockdowns zullen nodig zijn en we nog tot 2024 op ons hoede moeten zijn. Is dit perspectief geven aan de kleine zelfstandige en aan de werknemers die ieder moment hun job kunnen verliezen? Zijn we daarbovenop niet aan het verglijden van een ‘Flatten the curve’ naar een ‘Crush the curve’ en nu zowaar naar een ‘Prevent the curve’?

Deze zaken maken mij oprecht bezorgd, want stel uzelf de vraag, s ’avonds voordat je gaat slapen. In wat voor een samenleving zou jij willen wakker worden binnen 10 jaar?

Hierbij vraag ik dus aan onze premier Alexander De Croo, de regering, de experten en iedereen die betrokken is bij het besluitvormingsproces van ons coronabeleid: voor ten 1ste meer transparantie met het daarbij horende debat.

En ten 2de om nu eindelijk werk te maken van een exit-strategie waarmee er eindelijk perspectief kan gegeven worden aan de kinderen, de jongeren, de ouderen, de ondernemers en ook de mensen die tot nu toe nog geen stem gekregen hebben tijdens deze pandemie, zoals de vele kansarmen en de mensen met een beperking die vaak al maanden vast zitten in hun instellingen.

Probeer het over een andere boeg te gooien, op een positieve manier, waardoor er minder verdriet, angst, pijn en woede is, want dit leidt enkel tot meer polarisatie en minder vertrouwen van de bevolking in jullie, de beleidsmakers. Laat ons dit doen met meer respect voor elkaar en voor elkaars mening.

Laten we ten slotte ook stoppen met steeds toe te geven aan die angst, diezelfde angst die ons sinds het begin van de pandemie al in z’n greep houdt. Zoals Aristoteles vele eeuwen geleden al zei: “Hij die zijn angsten overwint, zal werkelijk vrij zijn!”.

 

Bronnen:

https://www.theguardian.com/politics/2020/oct/29/national-lockdowns-should-be-backup-plan-on-covid-says-who-envoy

https://www.who.int/bulletin/volumes/99/1/20-265892/en/?fbclid=IwAR1BESxExLw0KUJLcJSP5qHhdoT-lG9aAdoZt-bK0cIfMLkKs_aT0tvuTZo

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-schools

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/herd-immunity-lockdowns-and-covid-19

https://www.ima-aim.be/IMG/pdf/ima-covid19-ziekenhuisopnamen-20210112.pdf?fbclid=IwAR00k3CVqCMROHbo-O00OuZiLPcH_XBHoGzXN2RvJ7XNzZCJo9NTvHDrMRA

https://www.gezondbelgie.be/nl/blikvanger-gezondheidszorg/algemene-ziekenhuizen/organisatie-van-het-ziekenhuislandschap/indeling-van-ziekenhuisactiviteiten/evolutie-van-het-aantal-erkende-ziekenhuisbedden?fbclid=IwAR1pkZxi_x0xM9YQ5z84bJG97knSG5KuSSFc6yrFavychkaYQhclao04ops

https://www.unicef.be/nl/beleidsbeinvloeding/beleidswerk-themas/kinderarmoede

https://perspective.brussels/nl/nieuws/de-brusselse-gemeenten-gesteund-de-strijd-tegen-schooluitval

https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2020/december/tradoc_159146.pdf

https://www.law.kuleuven.be/home/onderzoek/nieuws-onderzoek/grondwetsspecialisten-eisen-belgische-coronawet

 

Krantenartikels:

https://www.hln.be/anzegem/ik-ben-alles-kwijt-door-de-coronamaatregelen-gelukkig-kan-popster-van-ranst-de-bevolking-nog-entertainen-jonathan-40-wiens-vriendin-recent-uit-het-leven-stapte-schrijft-open-brief-aan-regering~a2ff1388/?

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200415_04923096

https://www.demorgen.be/nieuws/studie-harvard-nog-lockdowns-nodig-tot-medio-2022~b8f6ec33/

 

Misbruik en huiselijk geweld:

 

https://www.demorgen.be/nieuws/de-pandemie-van-seksueel-geweld-is-veel-erger-dan-het-coronavirus~b6e58f69/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/28/nieuwjaarsbrief-jongeren/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5180996/verkrachting-meldingen-seksueel-ongewenst-gedrag-aangiftes-om

https://www.mo.be/analyse/vrouwenrechten-delen-klappen-door-pandemie

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/coronapandemie-bevorderde-de-discriminatie-van-christenen

https://www.demorgen.be/nieuws/child-focus-slaat-alarm-fors-meer-klachten-over-kindermisbruik-tijdens-lockdown~b266ad97/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/29/kindermisbruik/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200715_93193984

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/14/child-focus-cijfers-misbruik/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210201_91576875

 

Corona-maatregelen en armoede/ hongersnoden:

https://www.mo.be/analyse/de-coronisatie-van-afrika

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20210214_93733825

https://unric.org/nl/armoede-en-honger-nemen-toe-in-europa/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210214_93160229

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vn-doel-niet-gehaald-honger-neemt-toe-ook-door-coronavirus~bef53d39/

https://www.mo.be/analyse/noord-afrika-treft-het-coronavirus-vooral-de-allerarmsten

https://nos.nl/artikel/2334114-hongerpandemie-dreigt-niet-corona-zelf-maar-gevolgen-maken-meeste-slachtoffers.html

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5189847/hongersnood-corona-oxfam

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/12/corona-laat-de-hongersnood-in-de-wereld-versnellen/

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/draconische-coronamaatregelen-voor-libanezen-vorige-week-nog-op-het-terras-nu-elf-dagen-en-nachten-binnen~b09bc69f/

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200714_97612363

https://www.hln.be/binnenland/680-000-vlamingen-een-op-de-tien-onder-armoededrempel~a1a5a622/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/26/een-miljoen-vlamingen-heeft-niet-genoeg-geld-voor-een-weekje-vak/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210108_97285909

https://www.ad.nl/buitenland/rode-kruis-corona-maakt-voedselnood-wereldwijd-nog-erger~a8d078a9/

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201120_98096637

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5085541/armoede-ontwikkelingslanden-coronavirus-economie-oxfam-novib#:~:text=Door%20de%20coronacrisis%20dreigen%20wereldwijd,sommige%20regio’s%20zelfs%20dertig%20jaar.

 

Drugsgebruik:

https://www.hln.be/binnenland/bijna-kwart-gebruikt-meer-drugs-tijdens-coronacrisis-het-zijn-solden-bij-de-dealers-3-1-gratis~ae01d6a1/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/10/gebruik-slaapmedicatie/

 

Economische gevolgen:

https://www.gva.be/cnt/dmf20200401_04909844

https://www.hln.be/hasselt/faillissement-dreigt-voor-24-086-limburgse-ondernemingen~a6465668/

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/economie/naar-een-moratorium-op-faillissementen/10218051.html

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200506_04948259

https://www.hln.be/economie/een-op-zes-zelfstandigen-vreest-faillissement-of-stopzetting-125-000-kmo-s-lopen-gevaar~a8e85bb9/

https://www.focus-wtv.be/nieuws/1-op-de-4-west-vlaamse-kmos-vecht-om-te-overleven

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/min-tien-miljoen-hoe-corona-een-grote-financiele-crisis-ondersneeuwt~b5b1892c/

https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/corona-kerft-littekens-in-economie/10273883.html

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/27/horeca-100-dagen-dicht/#:~:text=Bieke%20Rambour-,Restaurants%20en%20caf%C3%A9s%20al%20100%20dagen%20gesloten%3A%20Bieke%20uit%20Roeselare,de%20vaste%20kosten%20te%20betalen.

https://businessam.be/nationale-bank-coronacrisis-dreigt-ook-intrinsiek-sterke-bedrijven-onderuit-te-halen/

 

Angst, zelfmoord & eenzaamheid:

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/angst-is-soms-bedreigender-dan-het-virus/10273903.html

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201208_91960936

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201102_97898686

https://www.1limburg.nl/meer-jongeren-eenzaam-door-corona-alle-soorten-en-maten

https://www.rtvoost.nl/nieuws/1496172/Slaapproblemen-eenzaamheid-en-depressiviteit-Overijsselse-jongeren-hard-geraakt-door-corona

https://www.gelderlander.nl/tiel/coronabeperkingen-raken-jongeren-hard-alles-wat-leuk-was-is-weg~a291da05/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.be%2F

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/12/22/aantal-chatgesprekken-druglijn-verdubbeld-sinds-lockdowns/

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/279542/avondklok-bittere-pil-voor-jongeren-angst-en-depressies-liggen-op-de-loer

https://www.standaard.be/cnt/dmf20201130_94831198

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20201226_97801077

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/27/dorien-zag-door-corona-haar-eetstoornis-verergeren-mijn-eetsto/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5211526/lockdown-jongeren-mentale-gezondheid-overleden

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210126_95368747

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1027099-geen-uitweg-meer-zien-door-coronamaatregelen-alles-viel-weg-voor-alisa

https://www.ad.nl/binnenland/cees-87-sprong-van-negen-hoog-liever-dood-dan-weer-de-eenzaamheid-van-een-lockdown~a35d358d/

https://www.libelle.be/hartverwarmend/steeds-meer-mentale-problemen-bij-jongeren/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/20/40-procent-meer-oproepen-voor-alcohol-en-drugsverslaving-bij-an/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/31/getuigenis-pascal-ik-dronk-tijdens-de-lockdown-vier-flessen-wi/#:~:text=Close%20Related%20Content-,Meer%20mensen%20kampen%20met%20alcoholprobleem%3A%20%22Ik%20dronk%20tijdens%20de%20lockdown,liefst%2066%20procent%20meer%20ingevuld.

https://ambiance.be/cafebaas-pleegt-zelfmoord-door-lockdown-hij-was-een-grappenmaker/#:~:text=Rudy%20No%C3%ABl%2C%20de%2043%2Djarige,zijn%20geliefde%20caf%C3%A9%20in%20Vagney.

 

Leerachterstand:

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/leerachterstand-het-grootst-voor-wiskunde-en-talen/10278080.html

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210117_97831344

https://www.goedgezind.be/dossiers/gezinsleven-coronacrisis/is-de-corona-leerachterstand-bij-jongeren-nog-in-te-halen/

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/halfjaar-leerachterstand-in-basisonderwijs-door-covid-19/10253333.html

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!