Ook deze keer laten de IJslanders zich niet chanteren
De bevolking van IJsland sprak zich zaterdag in een referendum uit over het akkoord dat de regering had bereikt met Groot-Brittannië en Nederland over het Icesave-debacle. De schulden van Icesave bedragen daar zo’n 3,9 miljard euro en vermits de bank die niet meer kan betalen vinden Groot-Brittannië en Nederland dat die taak de IJslanders nu zelf toekomt.
De bank startte pas in mei 2008 haar activiteiten in Nederland en via het internet vloeide het geld naar Icesave. Enkele maanden later ging de bank over kop. Net zoals de Kaupthing-klanten bij ons, werden de Nederlanders massaal aangetrokken door de extra hoge rente die de IJslandse banken in hun publiciteit voorspiegelden. Hebberige spaarders stelden zich daar geen vragen bij en ze werden ook nog door regeringen vergoed na het faillissement van de IJslandse banken. Die regeringen willen hun geld nu terug.
De IJslanders werden zwaar onder druk gezet om ‘ja’ te stemmen – niet alleen door de Britten en de Nederlanders, maar o.a. ook door het IMF en door de ratingagentschappen. Bedrieglijke peilingen gaven een meerderheid aan het ‘ja’-kamp.
Er werd ook al stevig gespeculeerd tegen de IJslandse kroon. In volle crisis in oktober 2008 werd de IJslandse kroon aan de euro gekoppeld aan 131 kronen per euro. De kroon had toen al 30 procent van zijn waarde verloren. Het was de bedoeling om zo beter weerstand te bieden tegen de kredietcrisis. Maar na amper één dag werd de koppeling terug opgegeven omdat de IJslandse centrale bank geen middelen had om steunaankopen te doen en daar kon de EU niet mee leven. Hierdoor geraakte de kroon verder in vrije val en nu kost een euro al 162 kronen. ( http://nl.exchange-rates.org/Rate/EUR/ISK )
In maart 2010 werd ook een referendum gehouden over de terugbetaling van de schulden van Icesave. Met meer dan 90 procent stemden de IJslanders massaal tegen, waarna het toenmalige voorstel afgevoerd werd. Zaterdag werd het akkoord met 58 procent weggestemd.