De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ierse jongeren verlaten hun land
Financiële crisis, EU, Ierland, Emigratie van jongeren -

Ierse jongeren verlaten hun land

maandag 15 november 2010 12:45
Spread the love

 

Elke maand verlaten 1.250 studenten het noodlijdende Ierland. Vele jongeren verkiezen emigratie boven het vooruitzicht van een een leven vol ontbering in een land dat op weg lijkt naar het bankroet, of dat volgens velen al is. 

De vooruitzichten voor het land zijn allesbehalve goed. De Ierse topeconoom Morgan Kelly – die in 2007 het uiteenspatten van de Ierse vastgoedbubbel voorspelde- schreeft vorige week in The Irish Times dat Ierse huisbezitters tot nog toe alles op alles hebben gezet om de hypotheekrente te blijven betalen. Maar ook daar dreigt nu verandering in te komen, want blijvend zwakke huizenprijzen blijven verkopers ontmoedigen en steeds meer gezinnen kunnen de rentelasten niet langer betalen. Volgens The Wall Street Journal zal nog voor eind dit jaar het uitstaande bedrag op één op de vier hypotheken in het land hoger zijn dan de waarde van het huis.

Kelly anticipeert dan ook een semi-bankroet van de Ierse staat, waarbij de regering volgend jaar -wanneer de kapitaalmarkt Ierland in de steek laat -moet onderhandelen met de ECB om te kunnen lenen via een Europees vangnet. Hij verwacht ook het einde van de vreedzame reactie van de Ierse bevolking op de crisis en de opkomst van ‘een rechtse, anti-Europese, anti-immigratiepartij’ naar het beeld van de Tea Party in de VS. (FZ)

Bron : Express.be / Guardian (uk)

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!