Ondertussen is het meer dan een jaar geleden sinds België zich aansloot bij een oproep voor een staakt-het-vuren in Gaza. Terwijl België op 11 november Wapenstilstand herdenkt, heeft Israël de wapens nog steeds niet neergelegd.
Het burgercollectief Ieper4Palestine wilde de oproep van de Belgische regering kracht bijzetten en de politiek er tevens aan herinneren dat je enkel tot een staakt-het-vuren komt als je ook met concrete actie dreigt.
Waar is het beter om te pleiten voor een staakt-het-vuren dan in Ieper en welke dag is geschikter dan Wapenstilstand? Ieper4Palestine wilde tijdens de ceremonie op 11 november demonstreren zonder de plechtigheid te verstoren. Het burgercollectief had op voorhand toestemming gevraagd om te protesteren.
Waarom was er geen ruimte voor een Palestijnse vlag terwijl dat wel mocht met een Oekraïense vlag?
Toen de demonstranten op 11 november naar de ceremonie wilden vertrekken, belde de politie echter met de boodschap dat ze geen keffiyehs (Palestijns sjaal, nvdr.), Palestijnse vlaggen of symbolen mochten meenemen van het gemeentebestuur.
Lokale autoriteiten maakten dus een grove inbreuk op het demonstratierecht. Waarom was er geen ruimte voor een Palestijnse vlag, terwijl er in het verleden genoeg andere vlaggen zijn gehesen – zoals de Oekraïense bijvoorbeeld, om zo 1 jaar oorlog te herdenken. Zou een dag als Wapenstilstand niet precies moeten dienen om gebruik te maken van onze rechten en vrijheden die in oorlogen zo vaak sneuvelen?
Militarisering
Bij Wapenstilstand herdenken we de slachtoffers die vielen in een zinloze oorlog waarin nationalistische sentimenten werden opgezweept. Wapenstilstand is een dag waarop vrede en vrijheid gevierd worden, desondanks werd het recht om te demonstreren voor vrijheid niet gerespecteerd door de lokale Ieperse autoriteiten.
Matthias Diependaele (N-VA) wist zelfs een Vlaams-nationalistische draai te geven aan de dag in zijn speech: “In deze stad, doordrenkt van geschiedenis, denken we aan de helden die niet alleen vochten voor onze vrijheid, maar ook voor de toekomst van Vlaanderen”.
Een politieker die oproept tot militarisering op Wapenstilstand, best ironisch
Diezelfde dag zei zijn partijvoorzitter Bart De Wever nog dat hij meer militairen wilde in het straatbeeld. Een politieker die oproept tot militarisering op Wapenstilstand, best ironisch.
Burgerrechten
Ondanks het telefoongesprek met de politie, besloot Ieper4Palestine om alsnog keffiyehs te dragen en naar de Menenpoort te gaan. Op de Grote Markt werd het collectief aangesproken door de politie, die meenden dat ze hun afspraken niet naleefden. De politie beweerde dat het dragen en omhoog houden van Keffiyehs een onaanvaardbare vorm van protest was.
“Jullie zouden mogelijks de openbare orde kunnen verstoren”, klonk het. “Dit is een nationale gedenkdag, we herdenken de slachtoffers die vielen in Ieper”, vertelde een andere politieagent. Burgers mogen het begrip “herdenken” blijkbaar niet zelf invullen, en vooral niet wie ze willen herdenken.
Na een verhitte discussie met de politie mochten de demonstranten dan toch hun keffiyehs aanhouden, maar ze omhoog houden, was expliciet verboden. Al namen de demonstranten dat verbod niet ter harte. Ze maakten een lange slinger met hun keffiyehs en hielden die omhoog langs de vredesvlag die werd uitgerold.
De actievoerders kunnen troost putten uit het feit dat vrijwel alle aanwezigen een rode klaproos droegen – de nationale bloem van Palestina
Uiteindelijk kunnen de actievoerders troost putten uit het feit dat vrijwel alle aanwezigen op de ceremonie een rode klaproos droegen – de nationale bloem van Palestina.
Demonstratierecht is een mensenrecht. They tried to bury us, they didn’t know we were seeds. (Zij probeerden ons te begraven, ze wisten niet dat wij zaadjes waren.) De pro-Palestijnse gemeenschap laat zich niet censureren en roept het stadsbestuur van Ieper op om demonstraties voortaan mogelijk te maken, zodat Wapenstilstand ook daadwerkelijk kan dienen om een wapenstilstand te bevorderen. Daar hebben militairen én burgers baat bij.