De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Iedereen welkom, met of zonder hoofddoek” 
Opinie - Minderhedenforum

“Iedereen welkom, met of zonder hoofddoek” 

Op de gemeenteraad in Gent werd dinsdag 23 juni officieel beslist dat de stad Gent tegen een algemeen hoofddoekenverbod is in het secundaire onderwijs. Een verbod kan nog, enkel wanneer schooldirecties zelf de keuze maken om dit op te leggen, indien dit niet gebeurt, geldt de regel dat de hoofddoek toegelaten is. 

woensdag 24 juni 2020 17:30
Spread the love

 

“De beslissing tegen een algemeen hoofddoekenverbod is een goede zaak en voorkomt verdere uitsluiting van vele leerlingen. Hopelijk kiezen alle schooldirecties voor een inclusieve schoolcultuur”, zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum. Onlangs gaven onze hogescholen en universiteiten massaal het goede voorbeeld en maakten ze een statement door massaal te tweeten dat ze gelijkheid en inclusie centraal stellen. “‘Iedereen welkom, met of zonder hoofddoek’ zag ik steeds voorbij passeren. Dat stemt mij hoopvol”, zegt Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum. 

Het Minderhedenforum pleit voor actief pluralisme. Onderzoek van KUL (prof. Karen Phalet) toont aan dat er een positief leef-en leerklimaat nodig is om goede leerprestaties neer te zetten, zeker voor leerlingen met een migratieachtergrond die zich geviseerd voelen door een verbod. “Wij pleiten al jaren voor actief pluralisme, waarbij iedereen zijn of haar levensbeschouwelijke identiteit kan beleven met respect voor anderen. Inclusie omarmt diversiteit”, beëindigt hij.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!