Iedereen mee!

Iedereen mee!

zondag 17 oktober 2010 22:06
Spread the love

Een Ontmoetingsdag naar aanleiding van de nationale dag voor de uitroeiing van armoede.

Met een knipoog naar de “Werelddag van verzet tegen extreme armoede”  en in het kader van het jaarthema van het ACW “Iedereen mee” nam Mauricette Deblauwe dit jaar opnieuw het voortouw in handen. Op zaterdag 16 oktober  zorgde Mauricette ervoor om het tweede jaar op rij in Izegem een geslaagde  ontmoetingsnamiddag neer te zetten. De Cardijnzaal van de Gilde liep snel vol en in een mum van tijd werd het vooropgestelde doel ‘klein, fijn maar intens samenzijn’ een levendig tafereel.

Verschillende organisaties en diensten die een grote betrokkenheid hebben met het thema “kansarmen”  verleenden hun medewerking. De inkomhal nodigde de bezoekers direct uit om de thematentoonstelling die op een creatieve manier door ’t Kringske in elkaar geknutseld werd, te bewonderen. Het aanbod met infofolders van de ongeveer elf deelnemende organisaties & diensten zorgde voor een duidelijk overzicht van steun en werking in de Izegemse stad aan hun kansarmen.

Alle meewerkende partijen, Askovi, Den Omgang, ‘t Kringske, St. Michielsbeweging, ‘t Antwoord, De Stamper, Den Tatsevoet, OCMW, CAW, ACV en Welzijnszorg werden door enthousiaste aanwezigen vertegenwoordigd.

Wat Mauricette verblijdde was te zien hoe in het hele beweeg de jongeren van KAJ een flink handje toestaken.

En toeval of niet, de fijne ontmoetingsdag had plaats in de Cardijnzaal. “Niet te vergeten ik ben een Cardijnvrouwtje, een kajotster in hart en ziel”, verduidelijkt Mauricette helder.

Even legt ze fier de nadruk op de grote sponsoring waarvan ze kon genieten en hoe vrienden en kennissen aan de slag gingen om in totaal 430 pannenkoeken te bakken en gratis te leveren. Eén euro als toegangsprijs is eerder symbolisch bedoeld en zeker toegankelijk voor ieders budget.

“Met een bezoekje van onze burgemeester Gerda kreeg ik waarlijk een hart onder de riem”, aldus nog Mauricette.

Op 22 december 1992 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, 17 oktober uit tot Internationale dag voor de uitroeiing van armoede (VN resolutie). Staten en verenigingen werden hiermee opgeroepen armoede op de agenda te zetten en praktische stappen te ondernemen om armoede daadwerkelijk te bestrijden. Deze datum verwijst naar de samenkomst op het Mensenrechtenplein te Parijs op 17 oktober 1987, toen daar de Gedenksteen werd onthuld ter ere van alle slachtoffers van honger, uitsluiting en geweld. Wereldwijd komen op deze dag mensen samen om eraan te herinneren dat armoede een schending van de mensenrechten is.

Belangrijk! Meer weten over 17 oktober:

Werelddag van verzet tegen extreme armoede (ATD Vierde Wereld)

International Day for the Eradication of Poverty (Verenigde Naties)

17 oktober (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding)

voor kinderen: website 17 oktober van Tapori (ATD Vierde Wereld): o.a. in het Nederlands, Engels (met een discussieforum, de campagne enz.) en Frans (met pedagogisch dossier, discussieforum, enz.)
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!