De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Iedereen een huis, een thuis ?
Gert Terny

Iedereen een huis, een thuis ?

dinsdag 11 april 2023 14:11
Spread the love
Niet In staat om iets te kopen of een degelijke, leuke woning te huren ? Eigen schuld, dikke bult.
Geef ons om te beginnen nog wat meer flexijobs en beweer niet dat ons economisch systeem er schuld aan heeft.
Vraag en aanbod, schaarste, men zou ons nog laten geloven dat het onder de tien geboden gebeiteld stond of een op geen enkele manier te omzeilen natuurwet is.
Voor de anderen , laat dit duidelijk zijn : het neoliberalisme is geen gewoon ‘griepje’ en werd niet veroorzaakt door apen of vleermuizen maar werd o.a. verspreid door fans van griezelige regimes en massamoordenaars als Pinochet die ten eeuwigen dage op de steun én vriendschap van Margaret Thatcher konden rekenen zonder dat haar ‘politieke wederhelft’ Ronald Reagan tegenwerking gaf.
Het neoliberalisme en al zijn excessen zegevierde en het lijkt er nog steeds op dat wereldwijd regeringen erdoor gegijzeld worden en lijden aan het Stockholmsyndroom. Ook banken lijken zelfs na de grote bankencrisis van 2008 nog over een magische toverstaf te bezitten waardoor overheden maar al te graag diepe buigingen maken voor de grootste kapitaalkrachtigen en aandeelhouders.
En nee : extreemrechts gaat daar niets aan veranderen. In tegendeel : kijk naar hoe o.a. het Vlaams Blok op Europees vlak telkens betere arbeidsvoorwaarden, minimumlonen en gerechtvaardigde eisen van arbeiders boycot. Ook al wekken ze de schijn op nationaal vlak net het tegenovergestelde te doen.
Maar ook hoe ALLE extreemrechtse partijen uiteindelijk de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen en verworvenheden terugschroeven ( net nog in Italië ) en vazallen zijn van de allerrijksten. Maar ook hoe geen enkele dwaasheid of idiotie hen vreemd is.
Kijk maar naar de VS waar een schooldirectrice werd ontslagen omdat ergens op een school een afbeelding werd getoond waarop ook de edele delen van een prachtig beeld van Michelangelo te zien zijn.
‘Onze’ Dries van Langenhove (die ooit door Siegfried Bracke als een ‘frisse aanwinst’ werd bestempeld ) ziet dan weer overal pedo’s opduiken terwijl Theo Francken zich bedreigd voelt door te feminien geklede mannen. Er wordt opnieuw gepraat over de abortuspil en andere geaardheden zouden volgens sommigen vooral ook een modegril zijn.
Het is bij ons dan toch allemaal niet zó anders. Een huisje moet er vooral zijn voor goedverdienende mannetjes, vrouwtjes en hun -liefst op natuurlijke wijze geconcipieerde kindjes. Witte als het enigzins kan.
Als we niet snel reageren zou dat ( in gans Europ trouwens ) wel eens meer op de werkelijkheid kunnen gaan lijken dan we nu voor mogelijk achten.
En ook al noemt de Vlaamse pers Vlaams Blok en PVDA in één adem, er zijn behoorlijk wat verschillen en beide partijen hebben toch wel een ander maatschappij- en wereldbeeld (PVDA stemt bv ook op Europees vlak – wat vaak doorslaggevend is – voor betere en veiligere arbeidsomstandigheden en minimumlonen).
Van professionele journalisten ( ook bij de openbare omroep verwacht ik dat ze hun huiswerk beter maken ) en hier zo vaak mogelijk op in gaan. ( Waar zit de nieuwe Walter Zinzen ? )
Maar de raden van bestuur hebben dan misschien toch meer invloed dan ze pretenderen te hebben ?
Ik mis vuurwerk tijdens onze journaals, of tenminste een spannende uitdaging. Objectiviteit’ kan er pas komen als verschillende (échte) deskundigen met uiteenlopende meningen hun verhaal kunnen doen en de journalist/ moderator bij elke stem optreedt als een duiveltje uit een doosje en vertrouwt op de intelligentie van de mensen die nog de moeite doen om te kijken en te lezen en een eigen oordeel willen en kunnen vormen. De anderen worden elders al voldoende bediend.
Maar misschien moeten we er ons dan toch bij neerleggen dat Vlaanderen daarvoor te klein is en moeten we ondertussen bepaalde politieke partijen ons belastingsgeld maar laten aanwenden om te investeren in immobiliën.
Dat is de beste garantie dat huizen en panden tegen een redelijke, eerlijke prijs worden verhuurd en verkocht.
Mijn excuses mocht dit enigszins cynisch klinken.
In Nederland heeft een ‘iets’ minder bekende prins van de koninklijke familie , Bernhardt, maar liefst 590 panden In zijn bezit, waarvan 349 in Amsterdam alleen al ( bron : Het Parool ) en in Antwerpen doet o.a. Fernand Huts behoorlijk zijn best om behalve de haven ook het vaste land in te palmen, zonder dat daar al te veel naar gekraaid wordt, behalve als het om de Boerentoren gaat. Maar ik pleit – quasi met zekerheid – voor eigen kerk.
Aan het onderwijs vragen leerlingen hier allemaal bewust van te maken is,gezien de berg werk die daar al te verzetten valt, onmenselijk. Het stopt immers niet bij mediawijsheid.
En als op internationaal vlak bepaalde partijen ( en het Vlaams Blok hoort/ hoorde (?) daar ook bij ) studenten vragen om ‘ te linkse ‘ leerkrachten, docenten en professoren te melden via een ‘kliklijn’, is alles wat tegen de bewindsvoerders en hun vriendjes In gaat, binnenkort misschien zelfs al een heldendaad waaraan wel eens sancties zouden kunnen verbonden worden.
Lang leve de Stasi ! En de Antwerpse keizer ? Die gaf al meermaals te kennen dat bepaalde media, wetenschappers en ‘activistische’ rechters beter een toontje lager zouden zingen. Én dat Antwerpen (annex Vlaanderen) er na zijn bewind totaal anders zou uit zien. Hoe ? Dat laat ik aan ieders inzicht en verbeelding over .
In Vlaanderen betekent PIS nog steeds iets anders dan in Polen. Maar behalve voor fetisjisten hangt er niettegenstaande een bizar geurtje aan.
Het maakt me trouwens nieuwsgierig naar hoe een deel van de N-VA – en Open – Vld -prominenten momenteel denken over Netanyahu en Israël. Want ook daar lijkt men toch wel met PIS – fanaten te sympathiseren.
En zo zie je maar hoe de prijs van een huis me tot op het Schoon Verdiep en veel verder voert. Zelfs naar de oorlogen die momenteel gestreden worden. Want ook wie op de vlucht slaat wil uiteindelijk een woning en in Fort Europa zullen vooral ook huisjesmelkers daar beter van worden.
Maar bestempel mij gerust als ‘ te links ‘. Tegenwoordig is dat ‘ net niet rechts ‘. Maar denk vooral na waar je je nestje vestigt en hou de roofvogels op afstand. Verkiezingen zijn daar het ideale moment voor.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!