De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Identiteitspolitiek voor rijken: Miljardairs voelen zich vervolgde minderheid

Identiteitspolitiek voor rijken: Miljardairs voelen zich vervolgde minderheid

dinsdag 8 oktober 2019 12:56
Spread the love

Als Bernie Sanders zich laat ontvallen dat miljardairs eigenlijk niet zouden moeten bestaan, verwaardigt de topman van Blackstone – de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een geschat vermogen van 12.4 miljard dollar (zie naschrift onder dit stuk) – het zich om te reageren. Koren op de molen van de Amerikaans-Australische journaliste Caitlin Johnstone om op 3 oktober 2019 op haar website caitlinjohnstone.com haar mening hierover te geven.

_______________________________________

“ik denk dat Bernie Sanders misschien niet zou moeten bestaan”, aldus miljardair Steve Schwarzman zittend in een bibliotheekgebouw, vernoemd naar miljardair Steve Schwarzman, om een boek met het gezicht van miljardair Steve Schwarzman op de omslag te promoten.

Volgens Bloomberg kwam deze nederige reactie van de altijd bescheiden miljardair Steve Schwarzman als antwoord op een vraag van iemand uit het publiek over een twitterbericht van Sanders waarin de senator uit Vermont zei dat miljardairs niet zouden moeten bestaan. De reactie werd naar verluidt begroet met een enthousiast applaus.

De CEO van Blackstone, Schwarzman, die eerder belastingverhogingen voor de rijken vergeleek met de nazi-invasie van Polen, is een oligarch volgens elke redelijke definitie. Als een van Amerika’s grootste individuele campagnedonors is hij enorm invloedrijk; Zijn plutocratische macht is zo nauw verweven met de hoogste niveaus van de overheid dat de 14 pagina’s met dankbetuigingen in zijn boek, zijn hartelijke relaties met de who-is-who van Amerikaanse topfunctionarissen weergeven, inclusief de laatste vijf presidenten.

Volgens een recent artikel op The Intercept, zijn twee Braziliaanse bedrijven die eigendom zijn van Schwarzman “in grote mate verantwoordelijk voor de aanhoudende vernietiging van het Amazonewoud, een uitroeiing die uitliep op wild razende branden die wereldwijde aandacht opeisten.”

Het is veelzeggend dat deze oligarch een equivalentie ziet tussen (A) zeggen dat een eliteklasse niet zulke enorme vermogens zou moeten beheren en (B) zeggen dat werkelijke mensen niet zouden moeten bestaan. Wat dit ons duidelijk maakt, is dat Schwarzman het miljardair zijn ziet als een fundamenteel onderdeel van zijn identiteit. Daaruit volgt dat het idee dat hij geen miljarden dollars zou moeten beheren niet te scheiden valt van zeggen dat hijzelf niet zou moeten bestaan. Vanuit zijn gezichtspunt doet hij gewoon hetzelfde wat Sanders doet: Bernie zegt dat datgene wat Schwarzman is niet zou moeten bestaan, en Schwarzman zegt dat Bernie zelf niet zou moeten bestaan. Voor hem is dat hetzelfde.

Deze verklaring geeft ons een beetje inzicht in de wijze waarop miljardairs zichzelf zien als fundamenteel anders dan de rest van ons, door het vormen van een egocentrische persoonlijkheidsconstructie vanuit het feit dat hij een miljardair is zoals een middeleeuwse koning zich een egocentrische persoonlijkheidsconstructie aan zou meten vanuit zijn koninklijke positie. Een dergelijke, tegen miljardairs gerichte, retoriek wordt dus gezien als een aanval op hun identiteit, daarom verdraaien ze hem zodanig dat het lijkt alsof Sanders oproept tot de eliminatie van werkelijke mensen.

Het was te voorspellen dat Fox News nu miljardairs op laat draven om zich te verdedigen tegen deze schandalige miljardairfobische onverdraagzaamheid, onder andere de oprichter van Home Depot (Amerikaanse keten van winkels in “doe het zelf”-artikelen) en een belangrijke donor van de Republikeinse Partij, Ken Langone, die een warm kruiperig onthaal bij Fox’ ‘Mornings with Maria’, kreeg.

“Wat, in godsnaam, heeft hij (Bernie) gedaan voor de kleine mensen?” vroeg Langone aan gastvrouw Maria Bartiromo. “Welke banen heeft hij geschapen?”

Langone ging gedetailleerd in op de vele banen die híj “geschapen” had (lees: hoeveel mensen hij moest inhuren om hem te helpen lucratieve winsten uit een reeds bestaande vraag te oogsten) zonder lastig gevallen te worden met vragen om uit te leggen wat het oppotten van miljarden dollars op buitenlandse rekeningen te maken heeft met het scheppen van banen. Vertolkers van het “miljardairs scheppen banen” argument mijden deze flagrante tegenstrijdigheid altijd als de pest.

We zien in de emotionele reactie van Langone weer twee dingen: dat hij gewone burgers als “de kleine mensen”, ziet, als aangeboren anders dan zichzelf, en dat hij de druk om te komen tot grotere economische gelijkheid als een existentiële bedreiging beschouwt.

“Als je teruggaat tot 1933, met andere woorden, is dat wat Hitler zei in Duitsland,” zei Langone over het steeds luider wordende protest tegen rijkdom en inkomensongelijkheid. “Je zult niet overleven als samenleving als je afgunst of jaloezie aanmoedigt en laat gedijen.”

Deze uitbarstingen doen denken aan wat we paar jaar geleden zagen een in een MSNBC interview met vakantieoordtycoon Stephen Cloobeck, die zijn verontwaardiging uitsprak over de manier waarop progressieven “het miljonair- of miljardairwoord” gebruikten om klassenproblemen en economische rechtvaardigheid aan de orde te stellen, waarbij hij zei dat hij de Democratische partijleiders had geïnstrueerd om een einde te maken aan deze retoriek of anders hun plutocratische geldbronnen te verliezen.

“Het is zeer, zeer verontrustend als ik het miljonair- of miljardairwoord hoor,” zei Cloobeck, alsof hij het had over een etnische schandvlek op een onderdrukte minderheid en niet over een gebruikelijk label voor een klasse die de Amerikaanse regering effectief in de houdgreep houdt. “En ik heb ze gezegd daarmee te stoppen. Hou ermee op.”

We zien deze hilarische vermenging van economische rechtvaardigheid met de vervolging van minderheden en de eliminatie van reële menselijke wezens steeds vaker, dus we zouden er wellicht een naam voor moeten bedenken. Ik zou willen voorstellen dat we dit fenomeen labelen als “Identiteitspolitiek voor de rijken”, en het is de domste zet van het kapitalisme tot nu toe.

Het is vooral stom omdat de klasse van miljardairs met zijn acties al heeft bewezen dat deze niet kan bestaan zonder actief regeringen te manipuleren op een manier die de democratie en de wil van het volk onmiskenbaar ondermijnt. Het debat over de vraag of miljardairs al dan niet zou moeten bestaan, is allang afgehandeld. Dat mogen ze niet.

Met een paar miljoen dollars kan je een mooie auto, een mooi huis en een aantal leuke kleren kopen. Met een paar miljard dollar heb je de mogelijkheid om publieke informatie te beheersen met behulp van het bezit van media, lobbyisten en denktanks, en daarmee het manipuleren van hele regeringen en internationale aangelegenheden. Geloven dat het zinvol is om een eliteklasse te hebben die zoveel rijkdom en macht controleert, is net zo dom als geloven dat het zinvol is om een totalitaire monarchie te hebben.

Miljardairs moeten niet bestaan, om dezelfde reden dat koningen en farao’s niet zouden moeten bestaan. De leiding van onze wereld behoort niet toe aan een klasse van zeer middelmatige mensen die niets opmerkelijks hebben tussen hun oren, afgezien van een handigheid om dollars te verzamelen. Het vermogen om weelde te verzamelen is geen deugdelijke basis waarop bepaald kan worden wie ons leidt. Ons lot als soort moet in onze gezamenlijke handen zijn.

___________________________________________

Naschrift Vertaal Slag: De ‘Blackstone Group’ in 1985 opgericht door Steve Schwarzman, een boezemvriend van Donald Trump, is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Blackstone bezit onder meer miljoenen huurwoningen in zeventien landen, waaronder Nederland. Het Financieele Dagblad meldde in maart van dit jaar dat Blackstone bezig was met het opkopen van huurappartementen in Amsterdam en Rotterdam. Blackstone zou meer dan 200 miljoen euro willen besteden aan ‘stenen’ in Nederlandse steden o.a. in de Van Walbeeckstraat in Amsterdam-West.

____________________________________________

Vertaling van ‘Wealth Identity Politics: Billionaires Acting Like A Persecuted Minority Is Peak Capitalism’ door Caitlin Johnstone

Vertaling: Vertaal Slag, Illustratie: ‘The Magnet’, Udo Keppler in Puck, 21 juni 1911, centerfold. (public domain)

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!