De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Humanitas”. Alicja Gescinska schenkt nieuw kleinood

zondag 4 juni 2023 21:21
Spread the love

Een Aanrader, dit boekje! Hoog menselijk gehalte en met zijn 50 pagina’s én zijn heldere, vlotte, vriendelijke toon en stijl geen zware uitdaging voor ieder die gewend is denkend te lezen. Proficiat en dank aan Alicja Gescinska. Ik heb dit werkje graag gelezen. Ook door de typerende stijl van dapperheid en positieve ingesteldheid.

 

Lovenswaardige Leuvenaars

De thematiek zoals hier behandeld, doet mij denken aan het schrijven en streven van twee grote persoonlijke vrienden: Piet Nijs en Mark Eyskens .
De eerste woont en werkt op een paar el van de school die de grote humanist Erasmus in Leuven oprichtte, en stichtte zelf Erasmorum, waar menig werk verscheen dat de humanitas probeert te promoten. Zoals onlangs “Liefde in tijden zonder tijd”, waarin bepaalde analyses die ik maakte opgenomen zijn.

De tweede, gewezen Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken, professor emeritus Economie, doorweeft het thema en het ideaal van de Medemenselijkheid al 70 boeken en 90 levensjaren lang in zijn streven, ook in berichten op  het sociale medium Facebook.

Een classicus die dit werkje graag zal in overweging nemen als kenner van Erasmus, is Jan Papy.

Humanitas

Onze tijd met zijn verruwing in taalgebruik, eigen-groep-egoïsme en gevoelens van onmacht zich nog om iedereen en de hele biosfeer in te zetten, ontvangt dit appel tot meer medemenselijkheid, vriendelijkheid, nederigheid, generositeit en grootmoedigheid ongetwijfeld als een geschenk. In zoverre ik de tijdsgeest even mag personaliseren.

Tegengas

Deze tekst vol inspiratie en pertinente aanmoediging zal altijd een straaltje heilzaam tegengas betekenen in een tijd waarin dierlijk gefundeerde menselijke rivaliteit en agressie mij soms lijkt de gemoederen meer te verhitten, jaar na jaar na jaar.

Publicistenproject

Voor mij is dit verhaal ook aangename lectuur en denken omdat het woorden geeft aan een project en een passie die me al levenslang motiveert, beweegt, inspireert en doet spreken, nadenken, luisteren en schrijven.

20230604_221943

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!