De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Huizenjacht

Huizenjacht

zaterdag 12 februari 2011 17:37
Spread the love

Vandaag had de anders vlot pratende Ibrahim Abu El Hawa weinig zin in veel gepraat om zich heen.  De 69-jarige vredesactivist heeft een gezwollen knie, moet enkele dagen in platte rust in zijn zetel nemen en had veel liever, zoals iedere andere dag, de Olijfberg afgedaald naar de oude stad. Naar eigen zeggen om te zien of men deze nog niet aan Qatar of Dubai verkocht heeft zonder dat iemand het gemerkt heeft.

Ik tref de man in de zetel tussen zijn twee mentaal gehandicapte schoonzussen. Naast 6 van zijn 10 kinderen, vele kleinkinderen en zijn vrouw herbergt de man dus ook nog eens twee schoonzussen in zijn enorme huis met zicht op de scheidingsmuur.

Het huis is niet altijd zo groot geweest weet Ibrahim me te vertellen. In oost-Jeruzalem is het voor Palestijnen onmogelijk om een bouwvergunning te krijgen en zijn kinderen, die normaal reeds lang het huis uit moesten geweest zijn, hadden geen andere opties dan extra departementen aan het ouderlijke huis te bouwen. Jeruzalem biedt geen mogelijkheden meer aan de Palestijnen om te bouwen en degenen die uitwijken naar de Westelijke Jordaanoever verliezen na verloop van tijd hun recht om de muur over te steken en verliezen zo het contact met familie, vrienden en de buurt waar ze in opgroeiden.

Ibrahim vertelt hoe de familie tot enkele jaren geleden nog meerdere huizen op de Olijfberg bezat. Zijn neef, Meka, bezat met zijn gezin een prachtig huis met zicht op de ganse Oude Stad. Enkele verdiepen werden verhuurd aan een Amerikaanse bekeerling en in het onderste verdiep was er reeds meer dan plaats genoeg voor het ganse gezin van Meka.
Net na de tweede intifada gebeurden er wel vel toevalligheden op één enkele dag. De Amerikaanse bekeerling vertrok met de noorderzon en liet enkel weten dat hij de woning de voorgaande dag voor de luttele 60 000 dollar had gekocht van Meka, na zijn vertrek had hij het huis direct over gelaten aan enkele kolonisten die midden in het oosten van Jeruzalem en Israëlische vlag kwamen hijsen en voor de deur van Meka stopte een wagen die hem mee nam naar de woestijn rond Jericho en hem daar met enkele kogels in de borst liet doodbloeden. Ibrahim heeft er geen idee van wie zijn neef om het leven heeft gebracht. De Israëlische geheime diensten omdat Meka geen onbesproken figuur was geweest tijdens de intifada? Palestijnen die weet hadden van de transactie met de kolonisten? De kolonisten die uit waren op het strategisch gelegen huis van Meka?

Er volgde een rechtszaak om het huis terug te krijgen van de kolonisten maar om deze te bekostigen diende men andere huizen van de familie te verkopen. De advocaat loste de verwachtingen niet in en de ganse familie diende terug te verhuizen naar het ouderlijke huis en het toevoegen van extra verdiepingen werd een absolute noodzaak om de familie samen te houden.

De laatste verdieping was blijkbaar een stap te ver. Ongeveer een jaar geleden kreeg Ibrahim een brief van de Israëlische overheid waarin hem uitgelegd werd dat hij gedagvaard werd voor het illegaal uitbreiden van zijn woning. Na enkele hoorzittingen weet hij dat de boete kan oplopen tot 2.500.00 shekel ( iets meer dan €500 000), een bedrag dat de man in geen honderd jaar kan afbetalen. 

Alle huis-perikelen heeft Ibrahim steeds van zich kunnen afzetten maar nu hij aan zijn zetel gekluisterd is, wordt het hem steeds moeilijker om zijn gedachten te verzetten. In drie dagen is hij naar eigen zeggen dertig jaar ouder geworden.

T.T.

Deze reportage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos:
 
 

take down
the paywall
steun ons nu!