De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Huidige EU-leiders misbruiken crisis om ondemocratische Europese superstaat te creëren’
EU, Permanent crisisfonds, Open Europe, Fundamentele hervorming -

‘Huidige EU-leiders misbruiken crisis om ondemocratische Europese superstaat te creëren’

maandag 20 december 2010 11:48
Spread the love

Het akkoord dat vorige week door de 27 leiders van de EU werd aangekondigd en waarbij vanaf 2013 een permanent crisisfonds dat landen in nood kan bijspringen zal worden opgericht, is niet door iedereen op gejuich onthaald.’De basis van het nieuwe verdrag is dat de EU-leiders nog meer belastinggeld op de tafel zullen leggen om de euro te redden.

Het kernprobleem van de EU, het gebrek aan concurrentievermogen in de landen van de EU-periferie, wordt niet aangepakt. ‘ Dat zegt Pieter Cleppe, die het Brusselse bureau van de denktank Open Europe leidt, in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNBC. Open Europe streeft naar een fundamentele hervorming van de Europese Unie.

‘Je kan miljarden euro’s aan die landen geven, maar dat lost hun probleem van het concurrentievermogen niet op’, aldus Cleppe, die pleit voor het opbreken van de monetaire unie in twee delen: de landen van de periferie, die dan hun munt kunnen devalueren en een blok met Duitsland. ‘Zo’n splitsing zal enorm pijnlijk zijn, maar die pijn is niets in vergelijking met het continu bijspringen van eurolanden die in geldnood raken.

‘ Volgens Cleppe misbruiken de huidige EU-leiders deze crisis om ‘een ondemocratische Europese superstaat’ te creëren.
‘Het idee van een monetaire unie was waarschijnlijk van bij het begin fout. Eén interestvoet behouden binnen zo’n verscheidenheid aan landen was nooit echt realistisch. Men moet begrijpen dat landen als Ierland, Griekenland en Portugal nooit opnieuw concurrentieel zullen worden binnen de huidige eurozone.’

Cleppe werd bekend toen hij zich, in de aanloop van de verkiezing van Herman Van Rompuy tot voorzitter van de Raad van Europa, in de Britse pers laatdunkend uitliet over onze ex-premier. “Van Rompuy is de typische EU-federalist – hij zal op niemands tenen trappen, noch trachten de wereld te domineren zoals Blair en Sarkozy dat doen – maar men kan op hem vertrouwen om ervoor te zorgen dat de EU meer en meer macht krijgt en de kiezer steeds minder.’ (FZ)

Bron : Express.be / CNBC

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!