De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Houdt Europa zich aan zijn verplichtingen tegenover Iran?

Houdt Europa zich aan zijn verplichtingen tegenover Iran?

maandag 24 juni 2019 02:58
Spread the love

Volgens Iraanse bronnen is dat niet het geval. Niet omdat het niet anders kan maar omdat het politieke wil ontbreekt. Een ontmoeting tussen de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor juridische en politieke aangelegenheden Abbas Araqchi en zijn Britse tegenhanger, de minister voor het Midden-Oosten Andrew Murrison had eigenlijk maar een mogelijke conclusie.

Europa is niet bereid om de kosten te betalen om het JCPOA te redden. Europese landen hebben niet de moed de orders van de Amerikaanse Ministerie van Financiën, (Treasury Department) naast zich neer te leggen. Europa heeft dus geen eigen politieke richting ten  aanzien van het Midden Oosten en van Iran in het bijzonder.

De overeenkomst ter controle van nucleaire verplichtingen wordt door Iran niet meer gezien als evenwichtig. Dat wil zeggen; er zijn plannen om delen van de overeenkomst niet meer na te komen.

“Het besluit van Iran om zijn verplichtingen in het JCPOA te verminderen is een nationale en onomkeerbare beslissing”, waarschuwde de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken. “De Islamitische Republiek van Iran zal deze weg blijven volgen tot haar verzoeken zijn ingewilligd”.

Op 8 mei kondigde de Iraanse president Hassan Rouhani verschillende maatregelen aan die de inzet van Teheran voor verschillende punten van de multilaterale nucleaire overeenkomst verminderen die in 2015 werd ondertekend en later geratificeerd door resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad in 2016.

Vervolgens gaf Teheran Europa 60 dagen om de economische betrekkingen ondanks de sancties van de VS te normaliseren. Als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie niet met het land handel willen drijven, komt er een tweede fase van verlaging van de verplichtingen.

Europa worstelt met het uitvoeren van de eerste financiële transactie via zijn kanaal genaamd Instrument ter ondersteuning van handelsuitwisselingen (INSTEX) dat eind januari is opgericht. Tot nu toe zijn echter nog geen Europese handelsbeurzen gerealiseerd, hoewel Iran een soortgelijk mechanisme wel heeft ingesteld, het speciale handels- en financieringsinstrument tussen Iran en Europa (STFI, ook bekend als SATMA, de afkorting in het Perzisch).
Murrison, een onderminister bij het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, herhaalde dat Groot-Brittannië “erop gebrand” is om de INSTEX volledig operationeel te maken “hoe sneller hoe beter”. Vervolgens riep hij Iran op om zich volledig in te zetten voor het JCPOA.

Groot-Brittannië is een van de zes buitenlandse ondertekenaars van de overeenkomst in 2015 met Iran, die INSTEX oprichtte enkele maanden nadat de VS op 8 mei 2018 uit de nucleaire overeenkomst stapten.

De aanvallen op olietankers.
Araghchi beet zich vast in de recente uitspraken van Britse functionarissen over de vermeende rol van Iran in aanvallen op verschillende olietankers in de Perzische Golf en de Golf van Oman.
“Het lijkt erop dat de Britse regering zo verstrikt is geraakt in de Brexit dat het haar ‘juiste kennis van de wereld en de werkelijk heeft belemmerd’, zei Araghchi tijdens de bijeenkomst in Teheran.

Hij waarschuwde ook de Britse functionaris dat dergelijke reacties en “onverstandige pesterijen samen met de Verenigde Staten” zullen leiden tot “een toename van de historische haat van de Iraniërs tegen het Britse beleid”.

Britse schuld aan Iran.
Araghchi, een afgevaardigde van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, eiste ook dat Londen zijn historische schuld aan de “Iraanse natie” betaald.
“De weigering van de Britse regering om dit te doen is op geen enkele manier te rechtvaardigen” waarschuwde hij.
Groot-Brittannië is Iran £ 450 miljoen schuldig voor een mislukte wapenovereenkomst voor het uitbreken van de islamitische revolutie van 1979 toen de voormalige sjah van Iran £ 650 miljoen vooruitbetaalde, in plaats van bij aflevering, voor een grote order van tanks: 1500 Chieftain Battle tanks en 250 reparatievoertuigen in totaal.

Na de revolutie vroeg de nieuwe Iraanse regering £ 450 miljoen van de totale £ 650 miljoen terug. Groot-Brittannië negeerde het verzoek, verkocht een deel van de tanks aan Saddam Hoessein (die ze prompt gebruikte tegen Iran) en ging onverstoorbaar verder met haar zaken.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe
Araghchi en Murrison bespraken ook de gevangenisstraf voor de journaliste met dubbele nationaliteit Nazanin Zaghari Ratcliffe, beschuldigd van spionage.
Haar Britse echtgenoot Richard Ratcliffe heeft een protestactie georganiseerd voor de Iraanse ambassade in Londen om de druk op Teheran op te voeren om haar vrij te laten.
De Iraanse plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken vertelde de Britse functionaris dat de Iraanse rechterlijke macht “nooit aan dergelijke chantage zal toegeven”, en benadrukt dat “degenen die beschuldigd zijn van spionagedaden hun gevangenisstraf moeten voltooien”.

Natuurlijk is hier de persvrijheid in het geding. Ook Iran zal zich moeten houden aan de internationale afspraken over de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van de pers. Dat daarmee ook journalisten met een Iraanse nationaliteit de vrijheid moeten hebben om hun mening te geven, zonder angst voor vervolging moge duidelijk zijn.

Bronnen:IRNA,

FotographCC BY-SA 2.0 File:Donald Tusk 3.jpg, aangemaakt: 22 oktober 2009

 

Donald_Tusk_3

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!