De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hou je hart vast, de Ayatollah aller Ayatollah ligt op sterven

Hou je hart vast, de Ayatollah aller Ayatollah ligt op sterven

vrijdag 5 juli 2024 04:47
Spread the love

De laatste decennia werd de vrede bij de Sjiieten volgehouden door de gematigde leider Ayatollah Sistani. Tegenwoordig is hij oud, maar zijn structuren in Irak zijn nog steeds sterk. Hij koos voor de democratie als bindmiddel voor de Sjiieten, maar werd lang tegengewerk door Ayatollah Khamenei in Iran.

Sistani gelooft in civil society, democratie en gelijkheid tussen burgers. Het is niet duidelijk wat zijn beleid was, maar dit kan nog aan de hand van zijn publieke toespraken worden geverifieerd. Hij had altijd meer mensen achter zich dan Ayatollah Khamenei en kon hierdoor religieuze propagandisten uit Iran weg houden.

Nu echter ligt de belangrijkste democratische kracht op sterven. Toch denken de wetenschappers dat zijn erfenis blijvende stabiliteit zal brengen onder Sjiiten. Toch probeert Iran voordurend de Sjiieten in Irak te radicaliseren en hopen ze dat er een mogelijke clash ontstaat moet de Soenieten voor religieuze heiligschennis.

Al-Sistani heeft zijn heiligdom in Samara en in Najaf zitten de leiders van Iraanse Sjiieten. Als al-Sistani sterft dan zouden de heiligdommen van Samara eens naar Najaf kunnen verhuizen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!