Bijna twee jaar na operatie Gegoten Lood hoort men aan beide kanten van de muur weer steeds meer geruchten over een mogelijke nieuwe oorlog.
Het Leger van de Islam lanceerde deze week opnieuw Kassam-raketten vanuit de Gazastrook en voor het eerst in lange tijd viel er een Israëlisch slachtoffer te betreuren door een raketaanval. Een veertienjarig meisje raakte gewond nadat de raket in een school dicht bij de stad Ashkelon belandde . De Israëlische samenleving werd herinnerd aan het sluimerende gevaar in de Gazastrook en de Israëlische luchtmacht reageerde met het zwaarste luchtoffensief sedert operatie Gegoten Lood bijna twee jaar geleden. De Israëlische bevolking is de constante dreiging meer dan beu en er komt meer druk op de regering te liggen om van de gebieden rond de Gazastrook een veiliger plaats te maken.
Aan Palestijnse zijde kreeg ik de afgelopen weken verschillende malen te horen dat er wellicht een nieuwe oorlog op komst is. De Palestijnen zien de activiteiten van de terroristische groeperingen in de Gazastrook niet als de echte aanzet van de mogelijke nieuwe oorlog maar zien de oorlog als een manier om de de afbraak van huizen in het oosten van Jeruzalem te camoufleren. Er komt veel internationaal protest op de aanhoudende afbraak van Palestijnse huizen in de wijken Silwan en Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem maar dit lijkt de Israëlische regering niet te deren.
Amerikaanse diplomaten vroegen premier Netanyahu deze week naar zijn visie op de grenzen van een toekomstige Palestijnse staat maar hij liet hen onverrichter zake terug naar huis keren. Israël eist eerst duidelijkheid over de plaatsen waar het militair actief zal mogen blijven bij het oprichten van een onafhankelijke Palestijnse staat (twistpunt is bijvoorbeeld de grens tussen de Palestijnse gebieden en Jordanië) vooraleer men wil onderhandelen over de grenzen van deze nieuwe staat. Zo wordt het hete hangijzer “de verdeling van Jeruzalem” door hen tactisch omzeild. Bij een erkenning van Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat verliest Natanyahu een deel van zijn binnenlandse aanhang en bij het weigeren van deze erkenning haalt hij zich de woede van de internationale gemeenschap op de hals.
De Palestijnen zien een nieuwe, grote aanval op de Gazastrook als een bliksemafleider. Indien er een oorlog zou uitbreken zou de internationale gemeenschap zich hier op focussen en ondertussen zouden er huizen in Oost-Jeruzalem met de rond gelijk gemaakt kunnen worden. Beide partijen lijken redenen gevonden te hebben voor een mogelijks op til zijnde oorlog.
Door al deze tekenen van wanhoop worden de positieve signalen overschaduwd. De veiligheidsraad van Israël besliste vandaag dat er voor het eerst sedert de machtsovername van Hamas in de Gazastrook terug goederen zullen mogen geëxporteerd worden uit de Gazastrook. Zondag vertrekken er voor het eerst in jaren opnieuw enkele vrachtwagens met groenten uit de Gazastrook die in Europa op de markt zullen worden gebracht. Indien deze eerste voorzichtige contacten goed verlopen zou er op termijn ook toestemming gegeven worden om textiel en meubelen te exporteren.
De versoepeling van de blokkade van Gaza wordt door de Palestijnen als iets positief aanzien maar de enorme wantrouw tegenover Israël blijft hier overheersen. In plaats van tevreden te zijn met deze eerste stap hoor je voornamelijk onvrede over de stappen die nog niet genomen zijn.
Jammer genoeg blijft het geloof in een nieuwe oorlog blijkbaar groter door de afbraak van huizen in Jeruzalem dan dat een versoepeling van de blokkade hoop geeft op een betere verstandhouding.
T.T.
Deze reportage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos: