De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

hooiboeren worden rijk

hooiboeren worden rijk

dinsdag 24 juli 2012 23:38
Spread the love

Hooiboeren worden rijk … aan ervaring. 2010 en 2011 kenden een droog voorjaar, in die mate dat de grasgroei ver beneden peil bleef, alle voorraden op raakten en bijgevolg stegende prijzen enorm . Bij een aantal klussers, hobbyboeren, paardenliefhebbers… ging er een dollarteken oplichten. Deze prijzen dalen nooit meer hoorden we. Voor 2012 is er geen hoekje gras, of iemand heeft er zijn oog op laten vallen. Gras is in Vlaanderen nog altijd de belangrijkste landbouwteelt en dat zullen we in 2012 geweten hebben. Alleen werkte het weer niet mee. Om goed, droog hooi te maken heb je minimum 4 dagen zon nodig. Juist dat is wat we na maart nog nauwelijks gehad hebben. In plaats van zon kregen we regen. Het gras viel om en begon stilletjes te rotten. Op veel plaatsen kwam dan het nieuwe jonge gras al piepen tussen het oude gras. En nu uiteindelijk, vanaf de nationale feestdag is de hemel opgeklaard. In gans Vlaanderen gaan massa’s gras tegen de vlakte en overal worden grote en kleine machines van stal gehaald.

Men stelt vast dat het gras heel dik ligt. Men gaat daarom op zoek naar afzet. Ondertussen heeft men echter ook al vastgesteld dat de prijzen niet meer zo goed zijn. Ja, voor dat zeldzame hooi van eind mei en begin juli geeft men flink wat geld. Maar dat stoffige bruine gedoe dat nu in balen wordt geperst… En zo zijn de hooiboeren weer een ervaring rijker. Als de prijzen hoog zijn heb je niks te verkopen, als je hooi te verkopen hebt, heeft iedereen al hooi.

Mijn bedrijf is een grasbouwbedrijf. Koeien voeder je immers best met gras. Uitgezonderd enkele mensen waar ik vaste afspraken mee heb, verkoop ik geen hooi. Stel je voor dat ik rijk zou worden, wat zou ik dan moeten aanvangen?

groeten,

Jos

ps Het enige goede hooi dat nu nog kan binnen gehaald worden is van die plaatsen waar men voor de tweede keer maait of in natuurgebieden waar de grasgroei heel traag op gang komt. Gelukkig, ik heb zo een paar percelen.

take down
the paywall
steun ons nu!