De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoogleraar verslavingszorg: sigaretten eerder harddrugs dan XTC

Hoogleraar verslavingszorg: sigaretten eerder harddrugs dan XTC

donderdag 29 januari 2015 22:19
Spread the love
“XTC zou gelegaliseerd moeten worden en sigaretten zouden tot harddrugs moeten worden verklaard”, dat zijn de woorden van hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink.

Peanuts

Op een Amsterdams dance event stierven onlangs drie mensen door het gebruik van XTC, maar dit is peanuts in vergelijking met het aantal doden die sigaretten maken. In Nederland sterven er jaarlijks ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van sigaretten roken.

Breinschade

De hoogleraar gaat verder: “Als je kijkt naar de kans op verslaving en breinschade dan is roken veel gevaarlijker, net als cocaïne en heroïne. XTC, maar ook cannabis, scoort veel lichter, dus zouden sigaretten in de categorie harddrugs moeten zitten en niet omgekeerd!” 

Mochten jongeren de mogelijkheid hebben om XTC te testen op events, festivals en in discotheken, dan zouden er nog veel minder XTC-doden vallen. De illegaliteit doet hen dus letterlijk de das om. 

take down
the paywall
steun ons nu!