De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Honderdduizenden Syriërs steunen leger en president
Vrouwen, Leger, Minderheden, President, Bendes, Vluchtelingen, Syrië, Bevolking, Betogers, Activisten, Seculiere regimes, Washington, Damascus, Homs, Bashar al-Assad, Veiligheidsagenten, Lattakia, Jisr al-Shughour, Massagraf, Dossier:vluchtelingen -

Honderdduizenden Syriërs steunen leger en president

woensdag 15 juni 2011 21:32
Spread the love

Honderdduizenden Syriërs verzamelden op 15 juni 2011 in de straten van de Syrische hoofdstad Damascus om hun steun te uiten voor de Syrische president Bashar al-Assad en het Syrische leger.

Met het uitrollen van een 2,3 km lange en 18 meter brede Syrische vlag veroordeelden de betogers de buitenlandse tussenkomst in de interne aangelegenheden van hun land en riepen ze op tot eenheid onder leiding van president Assad. De 2.300 meter staat symbool voor de 23 miljoen Syriërs die in Syrië leven.

“Het volk wil Bashar”

De demonstranten scandeerden: “Het volk wil  Bashar al-Assad”.

Ook werd een ogenblik stilte gehouden voor de slachtoffers onder burgers en het leger van de recente onrust in het land.

Het waren jongeren die de campagne “Hijs met ons de grootste Syrische vlag” organiseerden en volgens het Syrische persbureau SANA waren inwoners uit heel het land komen opdagen. De betogers zijn ervan overtuigd dat Syrië veel sterker dan ooit uit de huidige problemen zal komen en dit dankzij het Syrische leger en de Syrische jongeren die de nieuwste technieken gebruiken om hun stem te laten horen in heel de wereld.

De hele manifestatie verliep zonder het minste incident. Alleen waren er enkele gevallen van zonnebrand die het Syrische Rode Kruis diende te verzorgen.

Langs de al-Mezzeh Snelweg werden ook duizenden ballonnen in de kleuren van de Syrische vlag de lucht ingelaten. De nationale hymne en vele Syrische liederen werden gezongen. (VIDEO: De grootste vlag.)

Rust en veiligheid keren terug in Jisr al-Shughour

Intussen riep Damascus de inwoners van Jisr al-Shughour op om naar hun stad terug te keren, nu veiligheidskrachten het gebied zuiverden van gewapende groeperingen en de regering er terug controle heeft. Eerder moest het Syrische leger ook al op enkele andere plaatsen – op vraag van de bevolking – de rust herstellen toen gewapende bendes daar noodlottig geweld gebruikten.

Vele Syriërs vluchtte van Jisr al-Shughour naar Turkije toen gewapende bendes dodelijke aanvallen uitvoerden in hun regio.

Minstens 120 Syrische soldaten werden vorige week gedood door gewapende groeperingen die politie- en veiligheidskantoren aanvielen in de stad. Zo’n 200 anderen raakten gewond bij de ongeregeldheden in de stad.

Veiligheidsagenten verklaarden dat ze werden aangevallen met gesofistikeerde wapens en door sluipschutters. De gewapende mannen gebruikten kinderen jonger dan vijftien jaar als menselijk schild.

Gewapende groeperingen namen delen over van Jisr al-Shughour en staken een aantal privé- en regeringseigendommen in brand, wat zorgde voor een vluchtelingenstroom.

Tweede massagraf veiligheidsagenten

Een andere gebeurtenis woensdag, was de ontdekking van een tweede massagraf met minstens zeventig lichamen van veiligheidsagenten dat werd gevonden in de stad Jisr al-Shughour.

De autoriteiten zeggen dat de soldaten werden gedood door gewapende bendes, aldus een bericht van Press TV.

Bendes gesteund door het buitenland

Sinds het begin van de onrust in Syrië, half maart 2011, kwamen honderden mensen, waaronder veiligheidsagenten om het leven.

De schaduwoppositie beschuldigd de veiligheidsdiensten achter de moorden te zitten. Maar de regering wijst met een vinger naar de gewapende bendes voor het dodelijke geweld en maakt duidelijk dat de onrust vanuit het buitenland wordt georganiseerd.

De Syrische president  Bashar al-Assad laat er in elk geval geen twijfel over bestaan dat diegenen die verantwoordelijk zijn voor de moorden voor het gerecht zullen worden gebracht. In Homs werden alvast twee veiligheidsagenten opgepakt omdat ze bevelen niet hadden opgevolgd en hadden geschoten op betogers.

Nieuwe leugen van de oppositie

Intussen kwam een nieuwe leugen van de oppositie uit: het onschuldige kind Hamza Abdullah Balleh, dat zogezegd “door Syrische veiligheidsdiensten werd gedood”, blijkt om het leven te zijn gekomen bij een verkeersongeluk.

Bendelid Samer Mohammed gaf dan weer toe te hebben meegewerkt aan de manipulatie van de feiten via internet en satelliettelevisie zoals Aljazeera.

De crimineel Anwar Nafi al-Doush verklaarde veiligheidsagenten te hebben gedood, hun lichamen te hebben verminkt en deze begraven te hebben in een massagraf. Ook verklaarde deze man zich schuldig te hebben gemaakt aan de aanranding en verkrachting van vier vrouwen uit Aleppo. Samen met een veertigtal groepsleden werd hij betaald om het bloedbad te verrichten tegen 120  Syrische soldaten in Jisr al-Shughour.

Duizenden Syriërs keren terug naar Jisr al-Shughour

Ghanem Sharaf-Eddin van de Libanese tv-zender NBN verklaarde dat de inwoners van deze stad bang waren door de geruchten via de Arabische satelliettelevisie over het Syrische leger, maar dat ze snel ondervonden dat de Syrische troepen enkel de criminele bendeleden zochten en de burgers met rust lieten. Ze schaamden zich de misleidende berichten te hebben geloofd over gruweldaden door het leger en konden met eigen ogen aanschouwen dat hun stad opnieuw veilig werd na tussenkomst van de Syrische troepen. Vele duizenden Syriërs keerden intussen terug naar  Jisr al-Shughour vanuit Lattakia en andere plaatsen, waar ze naartoe waren gevlucht.

Manipulatie oppositie mislukt

De hopeloos verdeelde oppositie moet lijdzaam toezien dat hun manipulatie van de Syrische bevolking en de publieke opinie een grote blamage is. Het werd snel duidelijk dat het in Syrië niet ging om “vreedzame betogers”, maar om criminele bendes die vanuit Jordanië, Irak, Libanon en Turkije werden bewapend. Deze criminelen grepen vreedzame betogingen aan om als sluipschutter lukraak op burgers en soldaten te schieten, eigendommen te vernielen en winkels en kantoren te plunderen en in brand te steken. Dat het grootste deel van Syrië gezuiverd werd van dit krapuul steekt de oppositie natuurlijk.

De bevolking steunt de geleidelijke hervormingen van Bashar al-Assad en het werk van het Syrische leger en de regering om een seculiere staat te zijn met gelijke rechten voor alle geloofsovertuigingen, minderheden, vluchtelingen en vrouwen. Met de manifestatie van vandaag werd opnieuw duidelijk dat de overgrote meerderheid nog altijd een rotsvast vertrouwen heeft in de president en de koers die Damascus voert. En daar veranderen door Washington betaalde “activisten” of eenzijdig uitgeroepen sancties niets aan.

# Meer informatie over Syrië kan U terugvinden op: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com

take down
the paywall
steun ons nu!