De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Homohuwelijk gelegaliseerd in Argentinië
Samenleving, Amerika's, Holebi-rechten -

Homohuwelijk gelegaliseerd in Argentinië

donderdag 15 juli 2010 16:16
Spread the love

Buenos Aires, Argentinië – Argentinië heeft donderdag als eerste Latijns-Amerikaanse land het homohuwelijk gelegaliseerd. Hierdoor verkrijgen homo’s en lesbiennes alle juridische rechten, verantwoordelijkheden en beschermingen die het huwelijk geeft aan heteroseksuele koppels.

Na een marathon debat in de Argentijnse senaat dat duurde tot na 4 uur ‘s ochtends, stemden 33 parlementsleden voor, 27 tegen en waren er 3 onthoudingen. Aangezien de Tweede Kamer het reeds heeft goedgekeurd, en presidente Cristina Fernandez een sterke voorstander is, wordt het nu wet zodra het eerstdaags gepubliceerd zal zijn in het staatsblad.

Homo’s en lesbiennes die reeds konden ondervinden dat Buenos Aires een uitnodigende plek is om te wonen, zullen zeker voor een golf van huwelijken zorgen, maar koppels van hetzelfde geslacht uit andere landen moeten niet overhaast naar Argentinië trekken met hun trouwplannen, sinds enkel permanente bewoners en burgers kunnen huwen in het land, en het jaren kan duren om papieren te verkrijgen.

Hoewel de wet enkele wijzigingen aanbrengt in het Burgerlijk Wetboek, zullen vele andere aspecten van het familierecht moeten worden veranderd.

Sterke tegenkanting vanwege de kerk in het overwegend rooms-katholieke Argentinië

De goedkeuring kwam er ondanks een gezamenlijke tegencampagne vanwege de rooms-katholieke kerk en evangelische groepen, die 60.000 mensen wisten te mobiliseren voor een mars op het Congres en die er in kerken en scholen bij de ouders op aandrongen zich tegen de wet te verzetten.

De wet, die een prioriteit was voor presidente Cristina Fernandez’s regering, en die de regerende coalitie verdeelde, brengt dan ook risico’s mee voor de presidente en haar man, ex-president Nestor Kirchner, die volgend jaar verwacht wordt terug deel te nemen aan de presidentiële verkiezingen in het overwegend rooms-katholieke land.

Kardinaal Jorge Mario Bergoglio, die de tegencampagne leidde, verklaarde: “kinderen moeten het recht hebben te worden verzorgd en opgevoed door een vader en een moeder.”

Tegenstanders van het homohuwelijk stelden in de plaats een wet van “civiele unie” voor die homosexuelen zou hebben verhinderd over te gaan tot adoptie of het ondergaan van in-vitro fertilisatie om kinderen te krijgen. Ook zou elk ambtenaar in hun lezing gewetensbezwaren kunnen aanwenden om homoseksuele paren te registreren.

Uiteindelijk verhinderden parlementaire manoeuvres de Senaat te stemmen over dergelijke civiele unie omdat de regering volledig inzette op de politiek moeilijkere optie van het huwelijk.

Negen homoseksuele paren waren al eerder getrouwd in Argentinië nadat ze rechters ervan wisten te overtuigen dat het grondwettelijk beginsel van gelijke rechten hun huwelijk rechtvaardigd, maar sommige van deze huwelijken werden later ongeldig verklaard.

Voorstanders onthalen wet op gejuich

Tijdens het 16 uur durende debat, hielden aanhangers en tegenstanders rivaliserende wakes tijdens de ijskoude nacht voor het Congresgebouw in Buenos Aires. Bij de eindstemming brak er gejuich uit bij de aanhangers van het wetsontwerp die elkaar in de armen vielen. De politie hield hen gescheiden  van gefrustreerde tegenstanders die baden en rozenkransen vasthielden.

“Het huwelijk tussen een man en een vrouw bestaat al eeuwen, en is essentieel voor het voortbestaan van de soort,” benadrukte senator Juan Perez Alsina, die meestal een trouwe volgeling is van de presidente maar een gepassioneerde toespraak tegen het homohuwelijk gaf in de Senaat.

Senator Norma Morandini, een ander lid van de partij van de presidente, vergeleek daarentegen de discriminatie ten opzichte van holebi’s met de onderdrukking door Argentijnse dictators decennia geleden.

Bron: Argentina Gay Marriage Law: First Country In Latin America To Approve Same Sex Marriage (The Huffington Post)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!