Hogedefinitiebeelden olielek kelderen koers BP-aandeel
Milieu, Golf van Mexico -

Hogedefinitiebeelden olielek kelderen koers BP-aandeel

donderdag 10 juni 2010 10:42
Spread the love

Beelden van een hogedefinitievideo die door BP is vrijgegeven lijken de oorzaak van een nieuwe koersval van de oliemaatschappij. De opname is een week oud, maar dermate indrukwekkend – genomen met een hogeresolutiecamera en dus betere kwaliteit dan de wazige beelden die we gewend zijn- dat het BP-aandeel gisteren opnieuw 16% lager ging en afsloot op de laagste notering in 14 jaar. Het aandeel BP is vandaag minder dan de helft waard dan op 20 april, toen de catastrofe zich voordeed.

Op basis van deze beelden hebben wetenschappers alweer hun schattingen naar boven bijgesteld. Regeringsbronnen -die totnogtoe schatten dat 25.000 vaten per dag in de Atlantische Oceaan lekken- spreken nu van het viervoudige of 100.000 vaten. Toen het lek uitbrak sprak BP dagenlang over 1.000 vaten per dag.

BP raakt ook steeds meer in nauwe schoenen. Tony Hayward, de CEO van BP, heeft op aandringen van president Obama een papier ondertekend waarin hij verklaart alle door de ramp ontstane kosten op zich te nemen. Volgens Washington horen daar ook alle lonen bij van de mensen die door de ramp nu technisch werkloos zijn geworden. Maar daar heeft het bedrijf gewoon het geld niet voor, want de volledige economie rond de Golf van Mexico haalt een jaaromzet van 2,2 biljard dollar. ‘Ergens moet een lijn worden getrokken,’ aldus een woordvoerder van BP.

Volgens oliebankier Matthew Simmons – een vertrouweling van ex-president George W. Bush- duurt het dan ook nog slechts een maand vooraleer het bedrijf bescherming tegen zijn schuldeisers zal zoeken onder Chapter 11.

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!