De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe tragisch, tegelijk heel intelligent en professioneel paria.

Hoe tragisch, tegelijk heel intelligent en professioneel paria.

donderdag 5 januari 2017 03:27
Spread the love

http://www.trouw.nl/tr/nl/39683/nbsp/article/detail/4443504/2017/01/04/Een-derde-hoogbegaafden-zit-werkloos-thuis.dhtml

Zou de situatie in Vlaanderen en België nog slechter zijn wegens minder assertief of juist beter wegens meer geneigd om passief te zijn om met niemand ruzie te krijgen? Ik zou het wel eens willen weten.

Moet ik verder uitweiden?

Het is misschien overbodig werk. Mijn petitie: http://www.petities24.com/hoogbegaafdheidvolwassen_underachievers_het_taboe_moet_weg

Het zou een goede zaak zijn als iemand een gespecialiseerd lifecoach- en arbeidsbureau zou oprichten. Waar elke dag geen verstoppertje maar “nudistje” gespeeld wordt. Uit de kast komen is al helemaal moeilijk zonder rolmodellen. Nochtans klagen de niet-hetero’s ook nog steeds.

Het zou iets voor hem kunnen zijn. Uitgerekend op dezelfde dag: http://www.demorgen.be/dmselect/-de-wereld-moet-progressief-worden-b0b3f6f0/?utm_campaign=newsletter&utm_medium=email&utm_userid=855da

“Hij was niet alleen erg verstandig, hij was ook hypergevoelig voor onrecht en onmacht. Hij had de genocide in Rwanda gezien in 1994, waarbij een miljoen mensen met een machete werden afgemaakt, maar de internationale gemeenschap niet reageerde omdat er geen olie in de grond zat. Daarnaast had Christoph ook een perfectionistisch en introvert karakter. Al die dingen samen vormen soms een dodelijke cocktail die kan leiden tot het verlies aan eigen zingeving, en tot een definitief afhaken.

“Nochtans hoeft de doelloosheid niet te betekenen dat je geen zin kunt geven aan je leven, of aan de maatschappij. Door goed voor elkaar te zorgen, bijvoorbeeld, en warmte te creëren. Daarom heb ik Fonds GavoorGeluk opgericht, een fonds dat jongeren veerkrachtig wil maken, en wil helpen om depressie en zelfmoord te voorkomen. We ondersteunen wetenschappelijk onderzoek en werken samen met scholen, steden, hulpverleners en beleidsmakers.”

Jongeren helpen is prima. En hoe zit het met de volwassenen? Zijn er daar niet meer van ook nog?

Oh ja, complexe mensen ze bestaan. Hoera! Ik ben niet “alleen”. Dacht ik toen onder andere. Weer eens bevestigd vandaag. http://www.hoogbegaafdvlaanderen.be/07_Probleemkind/6_Dabrowski.html

Tweevoudig speciaal? De gelukzakken!

“Inleiding

We hebben er al op gewezen dat hoogbegaafdheid geen probleem is, maar het wel kan worden. We hebben er ook al op gewezen dat voorzichtigheid geboden is als er diagnoses gesteld moeten worden. ADHD, autisme, NLD, enz… zijn stoornissen die met hoogbegaafdheid verward kunnen worden omdat bepaalde kenmerken soms overeenkomen.
 
Maar wat ook kan voorkomen, is bijvoorbeeld dat iemand én hoogbegaafd is, én autisme heeft. Of hoogbegaafd is maar daarboven ook dyslectisch. Dit fenomeen heet ‘tweemaal speciaal’, en het vervelende hierbij is dat de stoornis de hoogbegaafdheid kan maskeren, en de hoogbegaafdheid de stoornis. Je krijgt schijnbaar te maken met een normaal kind, zonder problemen, dat zich eventueel al eens wat anders gedraagt, maar niet noodzakelijk opvállend anders. De problemen manifesteren zich misschien minder duidelijk, maar zijn er evengoed.”

Hoeveel van die thuiszitters hebben meervoudige aandoeningen? Zijn gediagnostiseerd of niet? Hoeveel productieve levensjaren gaan er verloren? Hoeveel (potentieel) briljante ideeën? Hoeveel van hen geven het voorgoed op?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!