Uit de gebeurtenissen na 13/10 in Lubbeek blijkt het failliet van het nieuwe initiatiefrecht voor de vorming van coalities na lokale verkiezingen. De N-VA Plus van burgemeester Theo Francken, het resultaat van een kartel tussen N-VA en Open Vld, haalde 12 zetels (+1) op 25. CD&V kreeg 5 zetels (+1), Lubbeek Leeft (-) en Groen (-) elk 4. (Door de stijging van het inwonersaantal boven 15.000 kreeg Lubbeek er twee zetels bij).
Al voor de stembusgang zijn er contacten tussen CD&V, Lubbeek Leeft en Groen over een mogelijke coalitie. Op de verkiezingsavond spreken de drie partijen af om hierover besprekingen te starten en niets te tekenen met N-VA. Voor het tekenen van de burgemeestersvoordracht moet sowieso 14 dagen gewacht worden tot CD&V het initiatiefrecht overneemt. Dit geeft Francken en co echter veel tijd om de andere partijen onder druk te zetten.
Tijdens een vergadering op 17 oktober, waarop de voorzitters en lijsttrekkers van CD&V, Lubbeek Leeft en Groen aanwezig zijn, maakt Gilberte Muls, lijsttrekker van Lubbeek Leeft, volgens vier aanwezigen die we onafhankelijk van mekaar spraken, haar beklag over externe druk om af te zien van deze coalitie. Ze verwijst hierbij onder meer naar een telefoon die ze ontving met als boodschap “dat ze moest oppassen omdat haar kinderen bij de overheid werken, onder meer bij defensie, en Theo wellicht minister van Defensie wordt”.
Ze is net als de andere aanwezigen boos en overstuur dat gezinspeeld wordt op de werksituatie van haar kinderen. Geconfronteerd met dit verhaal ontkent Muls vandaag echter alles. ‘Niemand heeft mij onder druk gezet met de verwijzing naar de jobs van mijn kinderen”, aldus de vrouw. Ook Theo Francken ontkent iets te maken te hebben met dit intimiderend gesprek.
Volgens enkele aanwezigen valt de bewuste avond tijdens het gesprek met Muls de naam van projectontwikkelaar Geert Sempels, ceo van de Sempels Groep uit Lubbeek, als degene die belde, wat ook deze overigens ten stelligste ontkent. Sempels realiseerde al verschillende bouwprojecten in Lubbeek zoals appartementen aan de Staatsbaan, Bollenberg en Dorpsstraat en is goed vertrouwd met het reilen en zeilen van Lubbeek Leeft.
Zijn dochter Tessa was op 13 oktober de 12e kandidaat op de lijst van Lubbeek Leeft en zijn vrouw Leen Verreck stapte in 2011 samen met Muls en twee andere gemeenteraadsleden uit de liberale partij van toenmalig burgemeester Freddy Vranckx om Lubbeek Leeft op te richten. “Het enig telefonisch contact tijdens de kiescampagne met mensen van Lubbeek Leeft had betrekking op de toegang tot mijn loods waar hun verkiezingsborden waren opgestapeld”, aldus Geert Sempels.
Dat CD&V, Lubbeek Leeft en Groen al voor 13 oktober praten over een coalitie is onder meer een gevolg van het feit dat de N-VA Francken bij de coalitievorming na de verkiezingen van 2018 CD&V en Lubbeek Leeft tegen mekaar had uitgespeeld. “Met het mes op de keel” stemde CD&V op de verkiezingsavond in met een coalitie. De partij moest het echter doen met één schepenzetel, terwijl ze er recht op twee.
Tijdens de voorbije kiescampagne was Francken bovendien vaak kop van jut, onder meer omdat hij volgens de andere partijen tijdens zijn ambtstermijn als staatssecretaris nauwelijks naar Lubbeek had omgekeken en deze keer opnieuw gevreesd werd voor een dergelijk scenario. CD&V, Lubbeek Leeft en Groen hadden vooraf afgesproken dat degene met de meeste voorkeurstemmen burgemeester zou worden. Overeenkomstig de uitslag wordt dat Hugo Simoens (CD&V) en krijgt elke partij twee schepenen.
Het initiatiefrecht om een coalitie te vormen zit echter voor een periode van 14 dagen bij N-VA Plus. Theo Francken roept op maandag 14 oktober de drie partijen bij zich voor een verkennend gesprek. Al snel voelt hij dat er een anti-coalitie in de maak is en richt hij zijn pijlen op Lubbeek Leeft om alsnog met N-VA Plus een coalitie te vormen.
Francken neemt CD&V de poging om een anti-coalitie te vormen erg kwalijk en neemt geen contact meer op met deze partij, ondanks het feit dat CD&V vragende partij blijft voor een inhoudelijk N-VA-voorstel. Aan Groen vraagt Francken dixit leden van deze partij “Lubbeek los te laten in ruil voor de aanwezigheid van de partij in een meerderheid elders”.
Bij CD&V en Groen leeft de vraag of de telefoon van 17 oktober de “gamechanger” is geweest in de coalitievorming. In eerste instantie is dit zeker niet het geval. Tijdens de bewuste vergadering is dit feit net een extra stimulans voor de drie partijen om verder te werken aan hun project. “Mensen onder druk zetten door hierbij gebruik te maken van de werksituatie van hun kinderen is volstrekt not done.
De burger voelt dat dit soort zaken gebeuren en keert zich daarom af van de politiek”, aldus een van de aanwezigen tijdens deze vergadering. Op maandag 21 oktober wisselen CD&V, Lubbeek Leeft en Groen nog de namen van schepenen uit, maar daags nadien op 22 oktober laat Muls hen weten toch voor N-VA Plus te kiezen wat beide partijen daags nadien wereldkundig maken.
In de nieuwe coalitie heeft N-VA Plus de burgemeester en drie schepenen, terwijl Lubbeek Leeft twee schepenen krijgt. Naast Muls wordt ook Walter Vangoidsenhoven schepen. Hij is met zijn Investment Group eveneens actief in de immobiliënsector en wordt bevoegd voor openbare werken.
Tijdens de persconferentie over de nieuwe coalitie haalt Francken hard uit Hugo Simoens. Hij stelt “zich na 12 jaar goed samengewerkt te hebben met CD&V verraden te voelen” en wijst erop dat de handelswijze om in de eerste twee weken na de verkiezingen een coalitie zonder N-VA Plus op te zetten “niet naar de geest is van het Vlaamse decreet”. Hugo Simoens stelt steeds open gestaan te hebben voor een gesprek met N-VA, maar dat er vanuit deze partij hiervoor geen enkel signaal kwam.
Gilberte Muls verwijst naar de te krappe meerderheid met CD&V en Groen als argument om toch voor N-VA Plus te kiezen. Het is volgens haar ook eenvoudiger om met twee dan met drie ideologisch uiteenlopende partijen te besturen. “Bovendien kunnen we heel ons programma terugvinden in het bestuursakkoord met N-VA”. CD&V en Groen reageren verbaasd. Bij hen is te horen dat Muls tijdens de coalitiegesprekken met hen geen probleem had met de nipte meerderheid en ze tijdens de kiescampagne de grootste criticaster was van Francken.
Muls, die in het verleden al schepen was, eerst in 2006-2012 voor Open Vld en nadien tot 2018 voor Lubbeek Leeft, werd na verkiezingen in 2012 door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen gedurende 14 dagen geschorst als gemeenteraadslid wegens inbreuk op het kiesdecreet. Dit verbiedt met name het verspreiden van geschenken en gadgets drie maanden voor de verkiezingen.
Haar partij Lubbeek Leeft had met name in juli 2012 een zoektocht georganiseerd met een elektrische fiets als prijs die op 16 september van dat jaar uitgereikt werd. Walter Vangoidsenhoven en Leen Verreck, de vrouw van Geert Sempels, werden na hun overstap van Open Vld naar Lubbeek Leeft tijdens kiescampagne van 2012, net als Muls nu, eveneens geïntimideerd. Ze ontvingen met name dreigbrieven in de bus waarin gedreigd werd met de verspreiding van compromitterende foto’s als ze niet onmiddellijk zouden afzien van deelname aan de verkiezingen.