De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Screenshot at 9:58 of YouTube video “Dr. Michael Vlahos & Col. Douglas Macgregor: Is the war in Ukraine entering its decisive phase? Pt.1”

Hoe Moskou de NAVO in Oekraïne het nakijken geeft (1)

dinsdag 20 december 2022 12:08
Spread the love


De Russen gaan in Oekraïne voor de overwinning. Een Pools TV-station toonde al naoorlogse kaarten die het land opdelen tussen Rusland, Polen, Hongarije en Roemenië. Een neutrale Oekraïense rompstaat zou resteren.

Vrijdag gaat de Russische speciale militaire operatie in Oekraïne zijn tiende maand in. Wie weet nog waar de strijd om gaat? Wat wij krijgen voorgeschoteld is een vals, of op zijn best onvolledig, beeld: een wrede dictator wil met een niet-uitgelokte aanvalsoorlog het oude Sovjetrijk herstellen. Elke context ontbreekt. De staatsgreep in 2014, de niet-aflatende beschietingen van de Russisch sprekende provincies in het oosten door Kiev, de boycot van de door de VN-Veiligheidsraad bekrachtigde Minsk-akkoorden, het torpederen door de Britten eind maart van een bijna-akkoord tussen Poetin en Zelensky, het feit dat Europa met de sancties in eigen voet schiet, dat zijn allemaal zaken die consequent worden verzwegen. Wie die context wél publiceert wordt genadeloos ‘gecanceld’.

Met een kritisch oog kunnen kijken naar de berichtgeving is precies de meest fundamentele functie van waar het bij een echt vrije pers om zou moeten gaan. Hoor en wederhoor moet de regel zijn, contraire standpunten moeten alle ruimte krijgen, en elke censuur is uit den boze.

Sinds 3 januari hebben wij over de Oekraïnecrisis meer dan 30 artikelen gepubliceerd met informatie die de klassieke media geheel of gedeeltelijk verzwijgen, minstens verdraaien. Voor ons is het essentieel dat een ieder toegang heeft tot zoveel mogelijk standpunten, vooral als die in strijd zijn met het standaard narratief. Dat is de enige manier waarop men zich een onderbouwd beeld kan vormen van wat er werkelijk gebeurt, en hoe men dat gebeuren moet plaatsen binnen de geopolitieke rivaliteit tussen de grootmachten. Met een kritisch oog kunnen kijken naar de berichtgeving is precies de meest fundamentele functie van waar het bij een echt vrije pers om zou moeten gaan. Hoor en wederhoor moet de regel zijn, contraire standpunten moeten alle ruimte krijgen, en elke censuur is uit den boze.

Amerikaanse experts

Recent discussieerden twee Amerikaanse experts over het verledenheden en toekomst van de Oekraïnecrisis: emeritus hoogleraar aan de Amerikaanse militaire school Michael Vlahos1 en gewezen Amerikaans kolonel Douglas Macgregor2. Hun discussie, die in het verlengde ligt van onze Oekraïne-artikelen, werd in YouTube-video’s vastgelegd. Naast de status quo geven die een ontnuchterend beeld van de denktrant van Amerikaanse militaire en politieke leiders.

Wij laten hieronder een becommentarieerde samenvatting van deel 1 volgen. Een becommentarieerde samenvatting van de delen 2 en 3 volgt in een volgend artikel.

 

Lees verder op Geopolitiek in context.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!