De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe met moslims omgaan in het katholiek onderwijs?

Hoe met moslims omgaan in het katholiek onderwijs?

vrijdag 6 mei 2016 00:37
Spread the love

Het is voor een mens die zelf – goddank – door schade en schande, en concreet dus juist door confrontatie met de vreemdste mensen een zekere WIJSHEID heeft verworven, bepaald vermoeiend & wel teleurstellend… vandaag weer te moeten merken hoe beperkt het begrip is bij veel lezers van hoe dat in het echt werkt:  

“onze eigen identiteit versterken”.

 
Mensen doen vandaag naar aanleiding van het debat over onderwijs en ruimte voor Islam daarbij, (dialoogscholen) weer waar wij, oude bewoners van een klein, vaak door vreemde legers “geplet” landje, zo graag goed in zijn: 

“Hop, deur toe, onze schelp in”

 
Zo ga je nooit sterk worden, hoor. Zegt de vader dan best. Luister,  

het is alleen in Contact en Confrontatie dat je sterk wordt.

 
Dat je je identiteit kan opbouwen. Dat kan alleen maar via Bewust worden. Bewust van “Wie ben ik, als Vlaming”, “als Belg”, “Als man”, “Als Europeaan”, “Als christen”. Dat gaat nooit lukken door op jezelf terug te plooien en trachten je navel te bestuderen.

Het is als met de vlag: zij heeft de wind nodig om te wapperen. En dus te worden opgemerkt.

 

Het is als met de mens die stapt: dat gaat niet zonder de zwaartekracht. En die te overwinnen.

 

 

Weerstand is essentieel.  
 
Hoe paradoxaal dat ook eerst lijkt.  
(Maar het is natuurlijk bijna onbegonnen werk, die dingen uitgelegd te krijgen, aan een volk dat voor de grote meerderheid zelfs een term als paradox niet kent of begrijpt…Er is veel werk van uitleggen, didactiek, voor onze intellectuelen, vandaag de dag.  
 
LEERTIP 
Weet u, het is niet nodig het warm water telkens weer (te laten) uit (te) vinden. In heel de wereld in alle talen zijn wij bekend met bepaalde… stripverhalen. Dat is Belgisch. Van topkwaliteit.  
Kuifje.  
 
Als wij dat nu zelf al eens genoeg lazen. En wilden aannemen de geest die maker Hergé daar heeft ingestopt!De hele tijd is onze beroemdste reporter.. op reis. In gesprek. In dialoog. Met heel “vreemde” mensen. QED.  

Nota. De vreemde kracht van Lieven Boeve ontsluierd.

 
Weet u waar de vandaag zo opvallende denkkracht van prof. Lieven Boeve, hoofd van het katholiek Onderwijs, vandaan komt? Hij heeft als geen ander een essentiële dynamiek in de ontwikkeling van de menselijke persoon begrepen! Dit stipte ik aan toen ik een artikel van hem las in een tijdschrift in het magische jaar 2000:

“Wij Vlamingen zijn helaas niet meer bereid en niet meer in staat ons…
te Laten Veranderen
door
Ontmoeting”.

Het heilzaamste mechanisme dat er voor de mens bestaat: je laten veranderen door ontmoeting. Door gesprek, door dialoog. Maakt niet uit, in the end of the day, of het gaat om een ontmoeting met je exotische buur, of met Jezus.
Let op, dit is bijzonder negatief en gevaarlijk: wij zijn sluipenderwijze aan het scleroseren, daardoor!
– Hip hip hoera voor Boeve.

———————————–

De wijze leermeester deelt al eens een tikje uit.
Dat hoeft echt niet met het handje. Als het maar goed aankomt…

Vita magister optima

take down
the paywall
steun ons nu!