De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

HOE HOOG DE OLIEPRIJZEN DE HUIDIGE RECESSIE VEROORZAAKT

HOE HOOG DE OLIEPRIJZEN DE HUIDIGE RECESSIE VEROORZAAKT

zondag 9 oktober 2011 11:36
Spread the love

Mijn eerste kennismaking met piekolie was in 2005.Om die tijd de vraag tussen de piek olie Gemeenschap was: wat zal komen eerste (a) economische ineenstorting of (b) energie ineenstorting. De vraag was komt er een vertraging in de productie van olie die tot de crash van de economie of vice versa leiden zal. Schijnbaar was het debat vestigde zich in 2008 de economie verpletterde maar olie productie op hetzelfde niveau als 2007 toen. Ik gebruikte het woord “ogenschijnlijk”, omdat in feite de economische ineenstorting is gekomen niet door een daling van de productie van olie, maar door hoge olieprijzen die het economische systeem crashte.

Het was volgens economen de subprime hypotheek-schandaal dat over de crash van het systeem bracht. Hoe kan het mislukken van Tom, Dick en Harry niet te betalen van de hypotheek in Rockford, New York opblazen van de volledige wereld economisch systeem??. Dit is absurd.De subprime schandaal was USA specifieke.

Wat was het dat de volledige wereld geduwd in een recessie?

Dit moet zeker iets groter. De bedragen die bij de economische ineenstorting zijn veel groter dan de bedragen die in de subprime debacle.

Dat iets “groter” was de piek in de prijs van olie naar 147 dollar per vat in juni/juli 2008 die geleid tot een enorme inflatie en ineenstorting van het economische stelsel.

Laat ons studie de verbinding tussen de economische systeem en energiesysteem en hoe ze zijn gerelateerd. Het is belangrijk te onthouden dat we 3 ernstige recessies in de periode na de oorlog, de eerste in 1973 tijdens het conflict Israëlisch-Egypte, de tweede tijdens de eerste Gulf oorlog in 1980 en de derde in 2008 hebben en alle deze recessies zijn voorafgegaan door een piek in de olieprijs. Het is onmogelijk om afzonderlijke olieverbruik, olieprijs en de economie. Ze onverbiddelijk zijn samengebonden. Zoals olie productie dalingen olieprijzen zullen blijven stijgen… totdat… tot prijzen krijgen zo hoog neerhalen ze de economie. Vervolgens zal dalen de prijzen zoals ze deden bij het begin van de recessie, maar dat zal niet meer olie produceren. Het zal echter mensen schuld de daling van de olieverbruik op de economie in plaats van piek olie te veroorzaken. Gebreke hypotheken zijn slechts een symptoom van de hoge olieprijzen. We moeten worden beschuldigen de onderliggende oorzaak–hogere olieprijzen–in plaats van het symptoom.

Dus hoe hebben hoge olieprijzen brengen over de subprime hypotheekcrisis? Natuurlijk is er geen twijfel dat deze leningen moeten niet zijn geboekt in de eerste plaats, maar wat de oorzaak van de mensen naar default???

In 2004 was de prijs van olie 40 dollar per vat en  bank rente was 1%.Als u vond een hypotheek op een huis voor $150000 voor 20 jaar die u $690 per maand als tranche betaalden. Deze hypotheken waren alle variabele rente en sommige met rente slechts voor de eerste 3 jaar. Wanneer deze hypotheken werden teruggesteld in 2008 de bank rente was 6% en de tranche had verhoogd van $690 naar $1075 een sprong van 55% in de uitbetaling per maand. Tegelijkertijd steeg de prijs van benzine van $ 2,40 per gallon naar $ 4.10 per gallon waait een groot gat in het gezinsbudget en met een stagnerende inkomen geleid tot standaardwaarden in hypotheekbetalingen.
Wat was het dat de rentetarieven stijgen van 1% tot 6% veroorzaakt? Het antwoord is inflatie en deze inflatie werd teweeggebracht door de steeds stijgende olieprijs van $40 in 2004 naar 147 dollar per vat in 2008 een jaarlijkse stijging van 50% die verhoogd vervoer, productiekosten wereldwijd.

Inflatie in 2008 was een wereldwijd verschijnsel is, en er waren voedselrellen in veel arme landen omdat de prijzen van dagelijkse items ging door het dak voor de meeste mensen veroorloven hen dwingen op de straat. Deze hogere olieprijzen veroorzaakt Japan en de eurozone in te voeren in een recessie zelfs voor de meest recente financiële problemen hit. Hogere olieprijzen begon de laatste drie wereld recessies; We moet ook verbaasd zijn als ze deze ook begonnen niet. Oliecrises global recessies maken door overdracht van miljarden dollars van inkomsten van economieën waar consumenten spend elke cent die ze hebben, en dan wat, economieën dat de hoogste spaarquote in de wereld sport. Terwijl die petro-dollars gerecycled terug naar Wall Street door soevereine rijkdom fonds investeringen krijgen kunnen, krijgen ze niet alle gerecycleerd terug in de mondiale vraag. De lekkage, is zoals inkomen wordt overgebracht naar landen met spaarquote zo hoog als 50%, wat maakt deze inkomsten overdracht ver van vraag neutraal.

Door een benchmark is de economische kosten van de recente stijging van de olieprijzen ronduit onthutsend. Veel meer onthutsend dan de impact van kelderen huizenprijzen op huisvesting begint en bouw banen, dit de meest is voor de hand liggende rem op de economische groei van de behuizing markt crash. En die energiekosten, in tegenstelling tot de enorme activa schrijven downs die is gekoppeld aan de behuizing markt crash, grotendeels door de Main Street, niet de Wall Street, in beide Amerika en over de hele wereld werden gedragen.

De recente prijs spike, meten vanaf 2002 naar de 147 dollar hoog in 2008 was 500% +, veel groter dan een van de laatste prijs spike.De prijs van olie in 2004 was slechts $40 per vat en het steeg tot 147 dollar per vat door juni 2008.This is een jaarlijkse stijging van 55% per jaar op basis van jaar tot jaar.

Deze grote stijging van de olieprijzen heeft geleid tot de jaarlijkse brandstof materiaallijst OESO-landen met meer dan 700 miljard per jaar, met 400 miljard dollar van dit gaat OPEC-landen te verhogen.

Transfers in een fractie van vandaag-grootte wereld recessies in het verleden veroorzaakt.Waarom niet mag ze vandaag?

Een andere kwestie is de timing. Zoals eerder vermeld, Eurozone en Japan ingevoerd een recessie in het tweede kwartaal van 2008, die was vóór de piek in de LIBOR-tarieven die is gekoppeld aan de huidige financiële crisis.

Het is niet verwonderlijk dat Eurozone en Japan aangegaan recessie voordat de Verenigde Staten deed. De Verenigde Staten is minder gevoelig voor olie prijspieken omdat het zelf een olieproducent (5 miljoen vaten uit 19 miljoen vaten de Verenigde Staten verbruikt worden geproduceerd in de VS), dus het aantal van het voordeel van de hogere prijzen ontvangt. Een analyse van het IEA ook aangegeven dat het moet zijn dat minder beïnvloed door olieprijsschokken.

Het lijkt mij dat het probleem met niet-beschikbaarheid van krediet, met name de langdurige schuld, uiteindelijk in met piekolie is gebonden. Het is moeilijk te hebben meer dan een kleine hoeveelheid lange termijn schulden eenmaal een economie groeit niet langer. Terugbetaling van langlopende schuld is relatief eenvoudig in een economie die groeit, sinds middelen terug te betalen schuld zijn groter in de toekomst dan ze zijn op het moment dat de schuld is ontstaan.

In een neergaande economie is het waarschijnlijk dat er zullen vele standaardwaarden, of dat de schuld zal worden terugbetaald met dollars die waard zijn veel minder dan wanneer de lening werd genomen. In verband met deze kwesties, zal kredietverstrekkers rente op een dergelijk hoog niveau dat enkele projecten een hoog genoeg rendement te rechtvaardigen met het nemen van deze leningen zal genereren verhogen. Ik ben van mening dat uiteindelijk lange termijn schulden in wezen verdwijnt– maar misschien niet voor meerdere jaren.

We zijn nu 3 jaar sinds 2008 en de wereld is nog steeds in een recessie zelfs na het pompen miljarden dollars en Euro’s in het monetaire systeem, maar geen geneeskunde lijkt te werken omdat de prijs van olie boven $ 100 blijft een vat, waardoor het onmogelijk voor de economie te groeien van het pad naar groei was en is “goedkope en overvloedige” olie en we hebben uit lopen van beide.
 

take down
the paywall
steun ons nu!