Vaak wordt verondersteld dat overregulering een typisch Europees probleem is, waar Amerikanen weinig last van hebben. In de VS wordt alles bepaald door de markt, luidt het cliché. Maar dit idee is al tientallen jaren achterhaald.
Neem als voorbeeld de Dodd-Frank Act, schrijft The Economist, die bijna twee jaar geleden werd getekend door president Obama. De politici argumenteerden dat er een nieuwe, “slimme” regulering nodig was om een volgende financiele crisis te voorkomen. Maar dat klonk beter dan het eindresultaat: 848 bladzijden voor de eigenlijke wet, en nog duizenden pagina’s aan “verduidelijkingen”.
Uiteindelijk zullen de huidige 18.000 regels worden vervangen door liefst 140.000 nieuwe (waarvan er negen betrekking hebben op verwondingen veroorzaakt door papegaaien en drie voor brandwonden opgelopen bij het waterskiën) Bijna niemand heeft de wet gelezen, en meer dan 75% van de regels moet nog geschreven worden, wat resulteert in de patstelling die maakt dat financiële bedrijven wetten zullen moeten naleven die ze niet begrijpen of die nog moeten worden opgesteld.
Absurde regels vieren hoogtij en zijn representatief voor het politiek klimaat in een land dat ooit bekend stond als de bakermat van de individuele vrijheid. Overregulering is – net als bij ons – ook in de VS een enorm, bijna onoverkomelijk institutioneel probleem geworden. Hoe het zo ver is kunnen komen? Het liberale zakenmagazine geeft 2 redenen aan:
1. Hoogmoed
Een eerste oorzaak is er een die ingegeven wordt door goede intenties. Te veel politici en bureaucraten denken dat elk mogelijk afwijkend gedrag kan worden ingeschat en vervolgens gereguleerd of voorkomen worden met een specifieke regel (zo bestaat er in de staat Colorado een regel die bepaalt hoeveel potloden een potlooddoos in een kinderdagverblijf mag bevatten). Dit leidt tot exact het tegenovergesteld effect. Complexiteit creëert achterpoortjes die vervolgens worden uitgebuit door wie zich dure experts kan veroorloven.
2. Beïnvloeding door talrijke lobby’s
Omdat de overheid de macht heeft om op elk vlak en alle niveau’s in te grijpen, kan het voor vele lobbygroepen enorm winstgevend worden om bepaalde privileges af te dwingen. Verscholen in de duizenden bladzijden vol regels over arbeid, klimaat, gezondheid, of wat dan ook, zitten tal van gunsten en voordelen voor politici, bedrijven en andere lobby’s.
Wat het kost
Het ergste van de hele zaak is dat overregulering gigantische kosten met zich meedraagt. Een recente studie van de Small Business Administration, berekende dat regulering een extra kost van niet minder dan 10,500 dollar (ongeveer 8,000 euro) per werknemer inhield. Wat misschien ook de hoge werkloosheid in het land verklaart..
Amerika is dringend toe aan een gezondere aanpak van regulering. Regels moeten worden opgesteld door een onafhankelijk orgaan dat eerst een kosten-batenanalyse uitvoert. Belangrijke regels moeten in de tijd worden beperkt en slechts verlengd worden indien het congres dat nodig acht. En vooral moeten regels veel eenvoudiger worden, besluit The Economist. Om te vermijden dat de Amerikaanse economie door regelgeving wordt vernietigd.
http://www.economist.com/node/21547789
Bron : The Economist / Express.be