De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe geloofwaardig is het socialisme nog?

Hoe geloofwaardig is het socialisme nog?

woensdag 30 augustus 2023 01:06
Spread the love

Dit is een onderwerp waar boeken kunnen over geschreven worden, zeker als we even over de grenzen kijken: François Hollande die in Frankrijk het socialisme ten gronde gericht heeft, Keir Starmer die in het VK actief de socialistische partij ontmantelt, en Duitsland, waar een hoop kapitaalvriendelijke wetgeving (Hartz 1 tot Hartz 4) onder socialist Gerhard Schröder doorgedrukt werd. Of neem huidig kanselier Olaf Scholz, SPD,  die er thans geen aanstoot aan neemt dat een “bondgenoot” Nord Stream vernietigt en meteen ook de duitse economie keldert, en die verder niets liever doet dan wapens sturen naar de Oekraïense fascisten. Zijn populariteit is bijgevolg dan ook beneden alle peil.

Thans lezen we dat de Brusselse socialistische burgemeester Close zijn ambtgenoot uit Kiev, Vitaly Klitschko, notoir fascist, uitgenodigd heeft naar Brussel. In mei hadden Close en Pascal Smet (ook al een socialist) Klitschko al vereerd met een bezoek in Kiev.

In januari van dit jaar huldigde Philippe Close in Brussel nog gedenkplaten in voor slachtoffers van de nazis uit de tweede wereldoorlog.

Thans verbroedert hij met een neonazi die er geen graten in ziet dat straten in Kiev hernoemd worden naar een neo-nazi bataljon en nazi-collaborateurs uit WO-II. Correctie; in dit laatste geval heeft Klitschko zich bedacht en de hernoeming tegengehouden, weliswaar pas na een klacht van de Israëlische ambassadeur.

Hoe Philippe Close deze spreidstand rijmt is mij een raadsel. In hoeverre Philippe Close nog een socialist is, roept bij mij ook grote vraagtekens op.

Ik verwijs verder naar mijn eerder stuk “Open brief aan Philippe Close en Pascal Smet“, dd 18 mei 2023, waarin ik nog redenen aangeef waarom men zich tegenwoordig moet schamen om nog socialist te zijn.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!