De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe Europa uw belastinggeld door vensters en deuren smijt
Lady Ashton, EU-ambassadeurs, (European External Service (EEAS) -

Hoe Europa uw belastinggeld door vensters en deuren smijt

maandag 6 december 2010 10:11
Spread the love

 

Politici zorgen graag en vooral goed voor zichzelf. Dat bleek nog maar eens vorige week toen de Europese minister van Buitenlandse Zaken, de Britse Lady Ashton, de 136 EU-ambassadeurs in Brussel verzamelde om de geboorte van haar European External Action Service (EEAS) te vieren. Wat die mensen juist voor u gaan doen is niet meteen duidelijk; dat de voordelen en salarissen die ze zichzelf hebben toegekend hallucinant zijn wel, schrijft The Sunday Times (betaalde toegang).

De Nederlander Wiepke Van der Goot leidt de EU-ambassade op de Fiji-eilanden. Daar weken 35 mensen. Dat is opmerkelijk want Fiji telt amper 800.000 inwoners. Van der Goot is daar de buurman van de Commodore Voreqe Bainimarama, die in 2006 aan de macht kwam na een militaire coup. Zijn huis wordt beschouwd als een van de mooiste op het eiland. Van der Goot verdient ook meer dan de Britse premier David Cameron. Hij heeft recht op 12 tot 15 weken vakantie en kan zijn riante salaris nog eens aanvullen met 25% extra onkostenvergoedingen. Op kosten van de Europese belastingbetaler mag hij zijn  auto uit zijn land van herkomst naar Fiji verschepen, voor ieder uur gewerkt op zondag krijgt hij twee uur vrij en ook zijn gezinsleden mogen eenmaal per jaar business class vliegen. Verder zijn er onkostenvergoedingen voor zowat alles wat een mens bedenken kan: relocatie, meubels, per diem, kinderen, entertainment en reisvergoedingen.

De EU-ambassadeur in India bijvoorbeeld, verdient 200.000 euro per jaar, maar mag daar nog eens 60.000 euro bovenop declareren, gewoon omdat hij in ‘een verre locatie’ is gestationeerd. Uit het onderzoek van de Sunday Times blijkt dat de meeste EU-ambassadeurs in semi-paleizen wonen, vaak erfenissen uit het koloniale verleden van de EU-landen en met zicht op zee. Dat daar chauffeurs en koks bijhoren is vanzelfsprekend.

De EEAS is opgericht als een onderdeel van het Verdrag van Lissabon en fuseert tal van bestaande diensten onder de nieuwe paraplu van Ashton, die met een salaris van 386.000 euro nu ‘s werelds bestbetaalde vrouwelijke politica is geworden. De socialiste Ashton spreekt niet één vreemde taal en had geen politieke ervaring toen ze vorig jaar -samen met Herman Van Rompuy- aan het hoofd van Europa werd gedropt. Ze leidt nu in totaal 136 EU-ambassades, waar niet minder dan 7.000 mensen werken.

Ashton zegt via de EEAS Europa met een stem te willen laten spreken, maar vele Europarlementsleden zien in deze nieuwe dienst gewoon een duplicatie van het werk dat de bestaande nationale ambassades al verrichten.

‘Je kan het werk van deze mensen vergelijken met een verlengde vakantie’, zegt de Duitse Europarlementariër Ingeborg Graessle, die campagne voert voor een transparant en fiscaal voorzichtig Europa.

Terwijl de Europese burger kreunt onder Spartaanse besparingsinitiatieven ten gevolge van de bankencrisis, heeft de EU jaarlijks 440 miljoen euro uitgetrokken om de EEAS op te starten. (FZ)

Bron : Express.be / Times Online

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!