De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe escalatie afhouden? Een idee in 1000 tekens

zondag 27 maart 2022 09:23
Spread the love

Karel Verhoeven, de hoofdredacteur van De Standaard vat de situatie van het huidige moment in de geschiedenis vrij goed samen in zijn Commentaar van het  weekend. Ik doe eveneens een poging deze historische vraag te beantwoorden in een kleine notendop.

In het Russisch discours wordt sinds Lenin vaak het concept “Provokatia” gebruikt.

Poetin laat zich kenmerken door keer op keer zeer vilein toe te slaan, zoals in het bruut vermoorden van intellectuele tegenstanders tot in westerse steden, het opsluiten van tienerjongens met gevoel voor rechtvaardigheid. Maar hij  is onmiskenbaar een meester gebleken in het uitdelen van steken en plaagstoten Terwijl Hij Daarbij Handig onder de Lijn bleef die een Straf kon Uitlokken! Hij heeft 22 jaar lang zijn boosaardigheid getemd en ingehouden; liep op eieren en beging gruwelmoorden. Hij doseerde zijn provocaties meesterlijk. Grozni. Syrië. Nu gaat hij voluit. Als ik Stoltenberg, Biden of Michel of De Croo was, of Holslag for that matter, ik zou adviseren deze tactiek te proberen: de man en de Russische divisies dwars zitten zonder hem zoveel gezichtsverlies te bezorgen dat ie ‘ontploft’!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!