De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe Dexia 5.500 Franse steden en gemeenten ruïneerde…
Frankrijk, Dexia, Gemeenten, Steden, Toxische leningen -

Hoe Dexia 5.500 Franse steden en gemeenten ruïneerde…

donderdag 22 september 2011 13:48
Spread the love

Duizenden Franse steden en gemeenten dreigen failliet te gaan ten gevolge van ‘toxische’ leningen die hen werden toegekend door de Frans-Belgische bank Dexia. Dat blijkt uit documenten van de bank die in handen kwamen van de Franse krant Libération. Eerder deze maand meldde het persagentschap Reuters al dat Dexia door zes Franse gemeentebesturen is aangeklaagd vanwege het verlenen van kredieten onder dusdanige voorwaarden dat de terugbetaling ervan onmogelijk wordt.

The Guardian gaf daarbij het voorbeeld van een kleine Bretoense gemeente die 3,5 miljoen euro leende tegen 3,99% rente, maar die rente zag oplopen tot meer dan 20% omdat de waarde van de Zwitserse frank een bepaalde grens doorbrak.  De stad Antibes leende 60 miljoen euro, maar moet daar nu 21 miljoen bovenop terugbetalen.  Het ziekenhuis van Dijon leende 111 miljoen euro en kreeg daarvoor ondertussen een rente van 31 miljoen euro aangerekend.

Uit de documenten blijkt dat Dexia Credit Local 5.500 lokale besturen en openbare instellingen van leningen voorzag met variable rentevoeten, veelal gelinkt aan de valutakoersen. In totaal gaat het om leningen ter waarde van 25 miljard euro die niet langer kunnen worden terugbetaald omdat de meerkost ervan nu bijna 3,9 miljard euro of 15,6% bedraagt. Als gevolg daarvan dreigen ontslagen in de getroffen gemeentebesturen en zullen een reeks openbare diensten niet langer kunnen worden gegarandeerd.

De krant onthult verder hoe Dexia zich voor de leningen herverzekerde bij grote internationale instituten zoals JP Morgan, Goldman Sachs en Royal Bank of Scotland, die belangrijke winsten bij deze transacties maakten.  

http://www.liberation.fr/politiques/01012361119-collectivites-dexia-s-est-paye-leur-dette

http://www.guardian.co.uk/business/2011/sep/06/french-local-authority-loans-swiss-franc

http://labs.liberation.fr/maps/carte-emprunts-toxiques/

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!