De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe democratisch is de nieuwe Vlaamse regering?

Hoe democratisch is de nieuwe Vlaamse regering?

vrijdag 4 oktober 2019 21:45
Spread the love

Wat we zelf doen, doen we beter, is het pocherige Vlaamse gezegde. Op politiek vlak is dat ‘beter doen’ toch een beetje raar. Het regeerakkoord werd onderhandeld door de twee extreemrechtse partijen maar aangezien die samen deze verkiezingen geen meerderheid haalden mogen de verliezende partijen dit extreem rechtse regeerakkoord uitvoeren. Geen enkele van de in de nieuwe regering zetelende partijen verloor minder dan 25% van zijn kiespubliek. Ondanks dat het hier gaat om een naoorlogs record oordelen deze looers dat met de wil van de kiezers geen rekening moet worden gehouden en gaan het afgestrafte beleid van Bourgois geïntensifieerd verder zetten. Bart De Wever, de grootste verliezer, gedraagt zich immer als de overwinnaar maar is nog steeds te bang om zelf de kastanjes uit het vuur te halen. Dat moeten zijn ondergeschikten, deze keer Jambon, voor hem doen. Jambon heeft nogal rare ideeën over democratratische principes: toen de oppositie de begroting opvroeg werd dit door Jambon botweg geweigerd zodat een discussie met de cijfers in de hand onmogelijk wordt gemaakt. Nochtans kregen sommige NVA burgemeesters de begroting wel, maar de democratisch verkozen parlementairen niet. Nu vindt Jambon dat er voor degenen die de regels maken geen regels zijn dus lapt hij de democratische principes maar aan zijn ministeriële laars. In Nederland zou hij mogen opstappen maar Vlaanderen is natuurlijk anders. Soit.

De nieuwe regering wou zijn steeds slinkende kiespubliek vooreerst bedanken voor bewezen diensten en schafte de woonbonus voor de eerste woning af. Die voor de 2de woning (slechts 13% van de Vlamingen heeft er zo eentje) blijft bestaan. Een welgemeend “fuck you very much” dus van de kersverse regering voor de overgrote meerderheid van hun kiezers. Ze hebben hun plicht vervuld en moeten verder knikken en slikken.

Deze regering zal niet al te creatief moeten zijn: ze beperkt zich tot het uitvoeren van het 70-punten plan van het Vlaams Blok op basis van welke deze partij werd veroordeeld en zijn naam moest veranderen. Echter geen probleem voor de grote democraat Jambon: het gelijkekansencentrum Unia wordt financieel drooggelegd waarvoor Jambon al felicitaties ontving van De Winter. Punt 1 van het 70-puntenplan is daarmee uitgevoerd. Ook het minderhedenforum en alle migrantenorganisaties worden financieel drooggelegd en daarmee is punt 2 van het 70-puntenplan uitgevoerd. Nieuwkomers moeten 5 jaar wachten vooraleer ze op een wachtlijst voor sociale woningen (die makkelijk nog eens 10 jaar kan duren) kunnen komen en daarmee is punt 24 van het 70-puntenplan uitgevoerd. Het inperken van de kinderbijslag voor erkende vluchtelingen is een ronduit racistische en onconstitutionele maatregel en daarmee is punt 54 van het 70-puntenplan gerealiseerd. Onze grondwet garandeert kindergeld als een universeel kinderrecht maar voor de “echte” Vlaming Jambon en zijn slippendragers in de regering is de grondwet Belgisch en dus van geen tel in Vlaanderen.

Het bruine reukje dat aan de regering Bourgeois kleefde is omgeslagen in een onmiskenbare stank. Het feit dat de zogenaamd democratische partijen alleen maar geïnteresseerd zijn in de vet betaalde postjes en hieraan meewerken, doen me twijfelen of het wel waar is dat wat we zelf doen ook beter doen. In elk geval is het me duidelijk dat democratische principes ook voor hen een zeer rekbaar begrip is.

Geen copyrightvermelding

take down
the paywall
steun ons nu!