De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hey Obama, how many Qurans did you burn today?

Hey Obama, how many Qurans did you burn today?

donderdag 9 september 2010 23:23
Spread the love

Wat een hypocriet gedoe over die racistische predikant en zijn ‘Burn a Quran day’!

Belachelijk hoe Obama en co die man veroordelen omdat hij van plan is om een koran in brand te steken, terwijl ze er zelf, vanop veilige afstand (via hun bommenwerpers), elke dag een hele berg van in de fik steken! Met het hele huis en zijn onschuldige bewoners – vrouwen, mannen en kinderen – erbij. Dus:

Who cares about één evangelische wacko in Florida?’

Dat was, bij zoveel media-aandacht, mijn eerste reactie. Het antwoord kwam terstond: “Heel veel mensen in het Midden-Oosten. En ze zijn kwaad!”

Ongetwijfeld, maar de enige reden waarom ze zo kwaad zijn is natuurlijk dat de VS al jaren de hele regio kapot maken met hun inmenging en hun bommentapijten!

Anti-racisme of ‘respect’?

Anti-racisten moeten dit punt benadrukken, want de zelfverkaarde pleitbezorgers van het ‘respect’ tussen de religies lijken het soms te vergeten:

Als je de context (constante imperialistische agressie) meedenkt, is de woedende reactie van veel moslims compleet begrijpelijk. Hoe zou je zelf zijn? Maar als je enkel focust op de (‘islamofobe’) heiligschennis, dan verschijnen die woedende moslims als overgevoelig en irrationeel. Je verspreidt m.a.w. een racistisch stereotype.

Free speech opofferen om het imperialisme te redden? Nee bedankt!

Trouwens: Obama, Clinton en generaal Petreas is het helemaal niet om ‘respect’ te doen, natuurlijk. Ze willen alleen vermijden dat de mensen in het Midden-Oosten nog kwader worden, want dan loopt hun bezetting gevaar!

Dus in vredesnaam, in naam van de vrijheid en de solidariteit: laat ons de illegale Westerse agressieoorlogen (proberen) stoppen. Maar laten we toch niet het recht afpakken van een marginale predikant om gelijk welk object te verbranden (hoe heilig dat ook mag zijn voor andere mensen).

Censuur?

Case closed? Nope. “Want,” krijg ik te horen, “valt het verbranden van een heilig boek wel onder free speech? Waar trek je de grens?”

Wrong question! De echte vraag is: Wie trekt de grens? Wat uiteindelijk neerkomt op: Wie mag de overtreders straffen?

Het enig mogelijke antwoord is: de staat. Maar dat opent natuurlijk de deur naar allerlei misbruiken. Kijk maar naar het verleden, of naar wat er vandaag allemaal gebeurt in naam van de strijd tegen het anti-semitisme! Er is maar één conclusie mogelijk, uit principe én uit welbegrepen eigenbelang: resoluut ‘nee’ zeggen tegen elke vorm van inmenging van de staat in dit soort kwesties.

Maar we wijken af. Onnodig, want over free speech valt eigenlijk niets toe te voegen aan het oer-klassieke (en banale) standpunt van Noam Chomsky, zie ‘Some Elementary Remarks on the Right of Freedom of Speech’ – http://www.chomsky.info/articles/19801011.htm

Vrede!

De hetze over ‘Burn a Quran day’ gaat niet over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Nogmaals: de enige reden waarom dit incident zoveel mensen kwetst is omdat zij zich (terecht) verbonden voelen met de burgers die worden gebombardeerd en verdrukt in o.a. Pakistan, Afhanistan en Irak.

Laten we dus de gevechtsvliegtuigen van de NAVO en de VS stoppen, in plaats van de (gedachte)politie af te sturen op één wacko predikant.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!