De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het wingewest Oekraïne, deel 2: hoe het vrouwenlichaam geëxploiteerd wordt via prostitutie en draagmoederschap en hoe de vrouwenemancipatie moet dienen om vrouwen te recruteren voor het leger

Het wingewest Oekraïne, deel 2: hoe het vrouwenlichaam geëxploiteerd wordt via prostitutie en draagmoederschap en hoe de vrouwenemancipatie moet dienen om vrouwen te recruteren voor het leger

zondag 27 augustus 2023 05:59
Spread the love

paraderen op hoge hakken, foto van het Ministerie van Defensie van Oekraïne: gelijke rechten om te sneuvelen?

In zijn portret van de arbeidssituatie in Oekraïne behandelt Werner Rügemer ook de exploitatie van het vrouwelijk lichaam. (1) Om te beginnen de prostitutie. Die is verboden, wat ze niet doet verdwijnen, maar wat wel heel slecht is voor de vrouwen die er een inkomen of een extra inkomen mee willen of moeten verdienen. Hun inkomen verkleint doordat allerlei instanties zwijggeld eisen, van taxichauffeurs tot politieagenten.

 

Waarom gaan vrouwen in de prostitutie? De structurele achtergrond is dat in het patriarchale Oekraïne de loonkloof tussen mannen en vrouwen groot is: gemiddeld verdienen vrouwen 30% minder dan mannen. Daarmee bungelt Oekraïne helemaal onderaan de ranglijst voor gendergelijke verloning in Europa. Het verschil loopt overigens nog op, tot 40% in de sector financies en verzekeringen. Het EU-gemiddelde is 14% “gender pay gap”. Bovendien komen vrouwen vaker dan mannen terecht in precaire deeltijdse banen.

 

Tot de naar schatting 180.000 prostituees behoren naast werklozen ook onderwijzeressen, die met hun maandloon van 120 euro niet toekomen en verder ook gescheiden, alleenstaande vrouwen met kind. In Kiev bestond een tarief van 80 euro, maar slechts iets minder dan de helft daarvan bleef bij de dienstverlenende vrouwen. Niet zelden hadden zij acht klanten per nacht. (Gegevens uit 2012.) Veel vrouwen zien de prostitutie als een overgangsoplossing, iets voor maar een jaar, of twee, drie. Maar het is niet vanzelfsprekend dat ze er weer uit geraken en een beter inkomen vinden in andere tewerkstelling. Bovendien leed, zo bleek uit onderzoek, hun gezondheidstoestand onder de job: een derde werd HIV-positief, een ander derde geraakte drugsverslaafd.

 

In 2005 publiceerde een Duitse overheidsinstantie een reisgids voor (immigrerende) vrouwen met tips om in de BRD in de prostitutie te werken. (Die publicatie werd in 2006 weer ingetrokken.)  Maar er kwamen veel Oekraïense vrouwen naar Duitsland, dat na de liberalisering van de prostitutie “het bordeel van Europa” werd. Velen waren illegaal, maar werden door de overheid getolereerd. In 2022 werden voor de oorlog vluchtende Oekraïense vrouwen al bij het binnenkomen in Duitsland benaderd door pooiers.

 

Surrogaatmoeders beschikbaar

 

Voor Westerse ondernemingen is Oekraïne een ideale plek om geld te verdienen op een manier die elders niet kan of niet op die manier kan. Zo is het land een internationaal gegeerd centrum voor draagmoederschap. De armoede bij vrouwen en de tolerantie van de overheid en de wetgeving maken veel mogelijk. Agentschappen als Vittoria Vita, La Vita Nova, Delivering Dreams of BioTex maken catalogi met gezonde, goed ogende Oekraïense vrouwen waaruit betaalkrachtige buitenlandse klanten een draagmoeder kunnen kiezen voor de baby die zij wensen. (Zie bijvoorbeeld http://biotexcom.com of http://www.facebook.com/UkrainianSurrogacy .)

De klanten, die bijvoorbeeld komen uit de VS, Canada, China of uit West-Europese landen gaan naar een van het dozijn gespecialiseerde klinieken om daar in een labo eicellen te laten bevruchten door zaadcellen. Als dat gelukt is, gebeurt de inplanting bij de draagmoeder.

 

De prijs ligt tussen 39.900 en 64.900 euro voor een gezond afgeleverd kind. In de VS kost zoiets tussen 110.000 en 240.000 euro. De Oekraïense prijs verschilt naargelang de wensen van de ouders. Zonder dat een bepaald geslacht gewenst is, geldt de laagste prijs. Als er twee keer moet geprobeerd worden het gewenste geslacht te bekomen, stijgt de prijs tot 49.900 euro. Voor onbeperkt opnieuw proberen tot het gevraagde geslacht van het kind bereikt is, betalen de “ouders” 64.900 euro. (Gegevens van de firma Biotex.)

 

In de prijs inbegrepen is, in dit geval, het hotelverblijf van het klantenpaar, de geboorteoorkonde op naam van de ouders en een reispas van het Duitse consulaat. Zo werden er al meer dan 10.000 baby’s geleverd.

 

Hoeveel krijgt de draagmoeder of surrogaatmoeder, die geen enkele genetische band heeft met het kind dat zij ter wereld brengt, en dat zij na de “levering” nooit meer terugziet? Tijdens de zwangerschap een maandelijkse premie van 300 tot 400 euro. Dat inkomen wordt verhoogd tot 15.000 euro na succesvolle levering. Maar… als er een miskraam is, als de baby gehandicapt blijkt, of de “ouders” het kind niet accepteren, wordt die verhoging niet betaald.

 

Wat deze praktijken doen met de psyche van de draagmoeder, zeker als dit scenario meerdere of vele keren wordt herhaald, wordt niet onderzocht en is niet aan de orde.

 

Emancipatie van de  vrouw als kanonnenvlees (2)

 

Door de nood aan mannelijke recruten voor de strijd tegen Rusland heeft Oekraïne zich ook gericht op de reserve aan inzetbare vrouwen om het leger te versterken. Daar is er opeens sprake van vrouwenemancipatie. Het resultaat is dat het Oekraïense leger met zijn 43.000 vrouwen het meest vervrouwelijkte leger is van heel Europa.

 

Een slimme promotie van dit type “emancipatie” is de figuur van Evgenia Emeralda, een dame die scherpschutter is in een speciale eenheid van het leger en die veel bekeken wordt op Instagram. Zij poseert zowel in traditionele vrouwenrollen zoals moeder en bruid, als in strijdbare poses, met een zwaard en een Oekraïense vlag en als militair in uniform, met oorlogsgeweer,  en ook nog als conventionele sexy vrouw die koketteert:

https://www.instagram.com/p/CeGK2k9KgeO/?img_index=10

Емеральд Євгенія до війни… Аж не віриться, що колись я була такою. З іншими цінностями, іншими планами та іншим життям. Ця дівчина вже… | Instagram

 

Dit is een slimme manier om een traditioneel mannelijke functie voor te stellen als aantrekkelijk voor vrouwen, die daarbij hun traditioneel opgevatte vrouwelijkheid niet hoeven op te geven. Hoe groot het percentage vrouwen is bij de gesneuvelde soldaten is me niet bekend. Het is allicht niet interessant om dat in de media te behandelen, want dat zou de recrutering van vrouwen eerder afremmen. Nu is de vrouwelijke soldaat een glamour figuur.

 

Zo’n dame is een lekker onderwerp voor een Westers medium zoals de New York Post, die Evgenia Emeralda als een Jeanne d’Arc van Oekraïne promootte: https://nypost.com/2022/10/17/ukraines-joan-of-arc-evgenia-emerald-weds-soldier-she-met-in-war/

 

Ook de geboortetechnologie wordt ingeschakeld om de recrutering te verhogen. Er is een wetsvoorstel dat voorziet dat mannelijke soldaten op kosten van de staat hun sperma kunnen laten invriezen. Als zij sneuvelen, kan hun vrouw toch nog kinderen van hen hebben. Ook postuum kunnen de helden zich  voortplanten…

(Wordt vervolgd.)

___________

(1) Zie: https://www.dewereldmorgen.be/community/het-wingewest-oekraine-en-hoe-de-uitbuiting-van-werknemers-er-georganiseerd-is/

(2) In een artikel van 21/8/2023 in de NachDenkSeiten bracht Werner Rügemer een interessante aanvulling op zijn beschrijving van de kloof tussen mannen en vrouwen in Oekraïne, waarvan ik de hoofdzaken hier integreer:     https://www.nachdenkseiten.de/?p=102736

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!