De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het vloekt aan ‘t Zuid

Het vloekt aan ‘t Zuid

zondag 28 juni 2020 15:49
Spread the love

In 2014 besloot Gent om anti-apartheidsstrijders te eren met straatnamen aan de nieuwe hoofdbibliotheek De Krook. Zo is daar de Nelson Mandelapromenade, de Steve Bikobrug, het Miriam Makebaplein en de Albertina Sisulubrug.

 

Deze liggen op nog geen steenworp afstand van het Woodrow Wilsonplein. Waar je het Administratief Centrum Zuid vindt. 

 

Woodrow Wilson was onder andere president van de Universiteit van Princeton van 1902 tot 1910, gouverneur van New Jersey van 1911 tot 1913 en president van de Verenigde Staten van 1913 tot 1921.

 

De Universiteit van Princeton zal nu Woodrow Wilson’s naam verwijderen van haar Woodrow Wilson School of Public and International Affairs en het Wilson College.

 

Maar ook bijvoorbeeld de Universiteit van Monmouth, eveneens gelegen in New Jersey, zal de naam van de voormalige president verwijderen van haar gebouwen. Ook Woodrow Wilson High School zal hernoemd worden.

 

Volgens de Raad van Toezicht van Princeton maken Wilson’s racistisch denken en beleid hem een ongeschikte naamgever voor een school of college wiens scholieren, studenten en alumni zich dienen te verzetten tegen racisme in al haar vormen. 

 

Volgens huidige president van Princeton, Christopher L. Eisgruber, was Wilson’s racisme significant en gevolgrijk zelfs naar de normen van diens tijd. 

 

Na decenia van integratie was Woodrow Wilson namelijk de president die toezicht hield op de hersegregatie van de federale overheidskantoren en -diensten in de Verenigde Staten. De ministeries, de posterijen,…

 

Zwarten werden terug verwezen naar minderwaardige voorzieningen en er werden bijvoorbeeld scheidingswanden aangebracht in kantoren voor zowel bezoekers als personeel.

 

Volgens de transcriptie van een ontmoeting tussen de burgerrechtenleider Monroe Trotter en president Wilson in het Oval Office in 1914, zei Wilson hierover: “Segregatie is niet vernederend, maar een voordeel, en moet alsdusdanig beschouwd worden door jullie, heren.” 

 

Hij liet zich ook goedkeurend uit over de Ku Klux Klan en bande zwarte studenten aan Princeton tijdens zijn presidentschap aldaar.

 

Dus als je in Gent op de hoek van de Kuiperskaai met het Frankrijkplein gaat staan, wordt er aan je ene hand eer bewezen aan zij die vochten voor gelijke rechten, gelijke behandeling en respect tussen mensen met verschillende huidskleur, en aan de andere hand aan iemand die er tijdens zijn presidentschap met overtuiging op toezag dat dit niet het geval zou zijn. 

 

Bron:

New York Times, 27 juni 2020, Princeton Will Remove Woodrow Wilson’s Name From School, https://nyti.ms/3ganazn

History Matters, Missed Manners: Wilson Lectures a Black Leader, http://historymatters.gmu.edu/d/5719/

Washington Post, 27 juni 2020,  Princeton to remove Wilson name from public policy school, https://www.washingtonpost.com/local/education/princeton-to-remove-wilson-name-from-public-policy-school/2020/06/27/f403d76e-b8a4-11ea-9a1d-d3db1cbe07ce_story.html

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!