De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het verschil tussen Oekraïne en Palestina.

maandag 23 mei 2022 09:41
Spread the love
Het blijft pijnlijk vast te stellen hoe groot en onrechtvaardig het verschil is in de behandeling van Oekraïne en Palestina door het Westen.
Tijd om enkele gebeurtenissen in beide landen nog eens naast elkaar te zetten.
– Rusland voert sinds 2014 Oorlog tegen Oekraïne en de laatste vier maanden zeer hevig.
Ze bezetten de Krim en delen van Oekraïne. Israël bezet sinds de zesdaagse oorlog van 1967 gans Palestina en Oost-Jeruzalem. De Gazastrook is hermetisch afgesloten en wordt aanzien als een open gevangenis. Het protest van Europa tegen Rusland is fel. Tegen Israël is er omzeggens geen protest.
– De VN hebben Rusland veroordeeld voor zijn agressie tegen Oekraïne en eist dat Rusland onmiddellijk zijn strijdkrachten terugtrekt uit Oekraïne. Israël is sinds jaren tientallen keren veroordeeld door de VN. Het was voor het gebruik van geweld tegenover Palestina, voor de illegale bezetting en nederzettingen, en voor andere overtredingen van internationale regels.
– Oekraïne wordt door het Westen en de VS gesteund op alle gebied, zelfs militair. Palestina kan niet rekenen op dezelfde morele en materiële steun. Zij vragen nochtans alleen maar een erkenning als vrij volk en staat en het einde van de bezetting.
– Enkele miljoenen Oekraïense vluchtelingen krijgen in Europa een tijdelijk statuut met recht op verblijf, werk en onderwijs. Zij worden goed opgevangen en kunnen In België zelfs leefloon krijgen. Dit is gelukkig een enorm lichtpunt in het opvangbeleid. Maar… Palestijnse en andere vluchtelingen krijgen dit alles niet. Het wordt hen integendeel moeilijk gemaakt om asiel aan te vragen en velen worden tegen gehouden of teruggestuurd.
– Tegenover Rusland worden vergaande sancties genomen, tegen Israël niet. Rusland wordt uitgesloten van allerlei sport en culturele activiteiten, zelfs van deelname aan het Eurosongfestival. Israël wordt uit niets uitgesloten.
Ik ben gelukkig dat Oekraïne en de Oekraïense bevolking gesteund worden. Toch voelt het wrang aan dat het Westen, de VS en velen onder ons, hier een dubbele standaard hanteren. Dit is erg en ook onrechtvaardig. Tijd om iedereen wakker te schudden en om hier iets aan te doen.
Het Palestijnse volk, maar ook de Syrische, Afghaanse en zovele anderen, op de vlucht voor oorlog en geweld verdienen onze aandacht en steun.
Hopelijk komt er ook voor hen spoedig vrede en welzijn, want een rechtvaardige wereld is mogelijk.
Pol Van Camp
Molenstede – Diest

PS: Toevallig verscheen er in De Morgen een gelijkaardig artikel van Ides Nicaise. https://www.demorgen.be/meningen/solidariteit-met-oekraiense-vluchtelingen-als-hefboom-voor-armoedebestrijding~b2fa2ffd/

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!