De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

HET VERHAAL VAN SOFIE
Brugge, Kortfilm, Kunstbende, Anders -

HET VERHAAL VAN SOFIE

zaterdag 11 december 2010 16:34
Spread the love

BRUGGE – Jabbekenaar Stijn Vandamme wil met ‘Anders’ aandacht vragen voor autisme. Een kortfilm dat inzoomt op het leven van een autische tiener. Het verhaal is gebaseerd op ware feiten van een jongen van 17 jaar.

Deze zomer was Brugge de set van de kortfilm ‘Anders’. Op verschillende bekende plaatsen in de binnenstad was een jonge crew aan het werk voor de opnames voor hun filmpje voor de Kunstbende, een wedstrijd rond kunst voor jongeren. Regisseur Stijn Vandamme & 10 andere jongeren willen aandacht vragen voor autisme. Ze willen aantonen dat het meer voorkomt dan mensen denken. Daarnaast willen ze het bespreekbaar maken bij jongeren, die vandaag nog een fout beeld hebben over het thema.

Het verhaal gaat over een autische tiener, Sofie Anders – Gespeeld door Julie Beirens (16) – van 16 jaar die wordt gevonden op de Grote Markt van Brugge. Een paar dagen later wordt het dagboek van Sofie teruggevonden. Daarin staat dat Sofie verschillende pesterijen moest ondergaan, omdat ze anders is in de klas. Door haar autisme stoornis dat bij haar werd vastgesteld bekijkt ze de wereld anders. “De pestkopscenès kregen opnames in het Koning Albertpark en het station van Beernem. Daarnaast hebben we ook opgenomen op de Markt en in het Astridpark. Als extraatje gingen we beelden nemen op het water” vertelt de jonge crew.

“Op Facebook poste ik een oproep dat er mensen werden gevraagd om mee te werken aan een kortfilm. Samen met Eliott Grootaert schreef ik het scenario, zo werd de film ingeblikt” vertelt regisseur Stijn, die samen met Max van Ghelder ook de camera op zich nam.

Het verhaal van de film is gebaseerd op ware feiten van een jongen van 17 jaar, die door de groep werd gepest en zo een zelfmoordpoging ondernam. 

Naast de hoofdrol van Julie Beirens zijn ook Jana Beirens, Max van Ghelder, Lori de Spiegelare en Glenn van Dierendonck te zien als ‘pestkop’ in de film.

‘Anders’ is te bekijken op de Voorronde van ‘Kunstbende’ in Hangaar 1, Oostende op 19 maart 2010.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!