De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het spoorwegpersoneel danst met een boodschap
Opinie -

Het spoorwegpersoneel danst met een boodschap

woensdag 15 april 2020 12:09
Spread the love

 

Covid19-challenge NMBS

In volle coronacrisis postte een Luikse treinbegeleidster op 25 maart op haar Facebook een filmpje waarin ze danste in de trein op het nummer Stayin’ Alive van de Bee Gees. De clip sloot af met de boodschap: “Het personeel van de openbare diensten werkt voor jullie. Blijf voor hen thuis. Zorg goed voor jezelf en vooral voor elkaar.”

Met meer dan 700 shares, werd het filmpje een groot succes op Facebook. Waar haalde Line haar mosterd voor deze stunt? Bij het personeel van de TEC, het openbaar vervoer in Wallonië die half maart al een ‘Covid-19 challenge‘ hielden.

Al snel werd het initiatief gevolgd door meer spoormannen en -vrouwen, uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië: treinbegeleiders, loketbedienden, onderstationscheffen, … Zo danste Farah op Breathe van The Prodigy, Sophie de Macarena, Nick op My Corona, Régine op Caliente, Phil op Get Lucky van Daft Punk, Laurent en Luc de Gangnam style van de openbare diensten, enzovoort.

Hamza bracht als internationale train manager een boodschap met op de achtergrond de hit Rentre chez toi. Iman danste vanuit de loketten van Antwerpen-Centraal op Met de trein naar Oostende van Spring. En ook de inmiddels bekende polyglot Djuna kwam in actie met een filmpje waarin hij een aankondiging doet voor de reizigers in 9 talen.

En dan was er Élise: ze schreef een lied op het deuntje van Je ne suis pas un héros van Daniel Balavoine, dat meer dan 900 keer werd gedeeld en de pers haalde:

 

Het is de angst in de ziel,

die onze elke dag begeleidt.

Maar ondanks alles moeten we er zijn, op het terrein,

ondanks corona moeten we de treinen doen rijden.

Dat is echter het drama,

veel reizigers hebben niet wat nodig is.

Hebben we jullie nochtans niet gezegd goed de handen te wassen?

en vooral niet te reizen wanneer het niet nodig is.

Wij willen ook graag thuis blijven,

telewerk kennen we niet.

Want we zijn spoormannen en -vrouwen,

je weet wel die luieriken en dronkaards.

Want we zijn spoormannen en -vrouwen,

we blijven aan het werk.

We zijn trotse spoormannen en -vrouwen.

Want we zijn spoormannen en -vrouwen.

Ik weet dat de treinen geen hotels zijn,

want we zijn spoormannen en -vrouwen,

maar er is geen nulrisico.

We zijn trotse spoormannen en -vrouwen,

Houd goed je mondmasker op, behoud de veiligheidsafstand,

als we willen dromen van een betere dag van morgen.

Als we solidair zijn, zal alles zeker goed komen.

Er is de vlam, de hoop op een mooiere toekomst,

maar daarvoor moeten we de maatregelen goed naleven.

We nemen de trein niet voor een plezieruitstapje.

Denk aan jullie, aan ons, blijf in uw kot.

Er komt een einde aan deze vuiligheid.

Blijf in uw kot, ik smeek u, blijf redelijk.

Blijf in uw kot, neem ons niet voor idioten.

Blijf in uw kot, in uw kot.

Blijf in uw kot.

 

Het spoorwegpersoneel brengt met deze actie een meervoudige boodschap:

Ten eerste: blijf in je kot als je niets te zoeken hebt in de trein. Daarmee bescherm je de legitieme reizigers, het spoorwegpersoneel en de volksgezondheid.

Ten tweede: de openbare diensten zijn van vitaal belang in tijden van crisis. Een treindienst van nationaal belang is niet winstgevend, maar wel belangrijk om essentiële verplaatsingen mogelijk te maken. In het Verenigd Koninkrijk, waar het spoor geprivatiseerd is, moest de staat ingrijpen om een alternatieve treindienst op te zetten.

Ten derde: de spoormannen en -vrouwen zijn mee de helden van deze crisis. Zoals het zorgpersoneel, de supermarktbedienden, poetsers, politiediensten, postbodes, vuilnisophalers, … werken ze zodat de meeste burgers veilig thuis kunnen blijven en we door deze crisis geraken.

Dit alles mag niet vergeten worden na de coronacrisis. De NMBS moet een openbare dienst blijven en het personeel mag niet opdraaien voor het prijskaartje.

 

Bekijk hier de montage van de verschillende filmpjes:

When you made the compilation ??✌?Maar vooral dit: Het spoorwegpersoneel geeft het beste van zichzelf. Ze dansen opdat jullie veilig thuis blijven.#BlijfInUwKot

Geplaatst door Iman Ben Madhkour op Zondag 12 april 2020

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!