De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Russische leger is Oekraïne binnengevallen op grote schaal. 24 II 2022

donderdag 24 februari 2022 18:20
Spread the love

Door omstandigheden bereikte mij het nieuws pas om 6 PM.

Ik adviseer VRT nieuws te volgen via televisie, radio en app. Of de krachtigste media zoals DS en Knack.

De mate dat Vladimir Poetin los is gezongen van de realiteit verbaast u en mij.

Hij gebruikt kadukke “redenen” om deze harde aanval te verantwoorden.

Hij heeft ook het geheel sterk in een soort “theater” gekaderd, uur na uur.

De aanvallen in N, Z, O en tot in Lviv in het Westen zijn gestart na een laatste tv-toespraak rond 3u30 AM.

 

Het ziet er niet direct goed uit voor de gemeenschap, de natie van Oekraïne.

De strijd zal niet gemakkelijk te winnen zijn, omdat Poetin-Rusland een sterk en up to date leger heeft uitgebouwd.

Gerichte bombardementen (om baas te zijn in het luchtruim) en zware cyber aanvallen maken de kern uit van het militaire geweld.

Zoals Jonathan H. had benadrukt de laatste dagen, is de grootte van het land niet zo een groot probleem voor Rusland…  Hoewel de afloop kan kantelen.

In elk geval is het duidelijk dat wij vandaag 24 II 22 een nieuw tijdperk binnen gaan.

Zoals wij al hadden voorspeld en aangemoedigd, zullen investeringen in Defensie vanaf nu belangrijker worden.

Dat zegt ook Jan Balliauw, kenner van Oost-Europa, in het VRT-journaal van 13 uur.

De mensen en groeperingen die al jarenlang meenden dat oorlog een verre en voorbije realiteit was, komen bedrogen uit.

 

Mijn gedachten en gebed gaan naar de Oekraïense mensen die ik ken en naar de hele populatie.

 

SHS

Update 20 u 30.

Het lijkt duidelijk dat, welke “redeneringen” er voor de Russische president ook hebben gespeeld bij het beslissen tot deze militaire oorlog, zoals straffe  nostalgie naar de tijden dat Rusland  de kern vormde van het voor zijn wandaden beruchte Stalin-Regime zoals hij die uitdrukte in de lange speech twee dagen voor het gewelddadig overschrijden van de grenzen van Oekraïne, het lijkt geen verstandige en geen doeltreffende beslissing. Zoals altijd heeft bruut geweld veel negatieve bij-effecten. De samenhorigheid en eenheid in het andere  kamp wordt hierdoor bespoedigd en versterkt. Wanneer een gemeenschappelijke vijand  zich aandient, worden onderlinge verschillen  verlaten en komt er een versterkt wij-gevoel, meer besef van de eigen groepsidentiteit en waarden en grotere solidariteit. Een recent voorbeeld is hoe de mensheid en onze landgenoten om ons heen, vaker kleine  bekommernissen en eigenbelang hebben opzij gezet en meer medemenselijkheid hebben vertoond, toen het Covid-virus  opdook.

 

N. B. Twee jaar geleden schreef ik hier al waarschuwingen  over de duidelijke dreiging dat een nieuwe oorlog in Europa echt tot de mogelijkheden heeft behoord. Dit bericht heb ik geregeld van updates moeten voorzien. Ik krijg gelijk. De werkelijkheid goed monitoren, doorzien en voorspellen blijkt niet eenvoudig.

Het potentiële parcours van Vladimir Poetin als genadeloze bruut en sluwe, boosaardige politieke, politionele en militaire schaakspeler had ik al twintig jaar in de gaten. Mijn recentste evaluatie van de aard, bedoelingen van deze gevaarlijke persoonlijkheid leest u hier.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!