Het pausbezoek heeft me doen nadenken over mijn kerkelijke en sociale engagementen.
Met het instituut kerk heb ik een soort haat-liefde verhouding. Ik wens gelijkberechtiging van vrouwen en mannen. Elk met gelijke kansen. Voor mij kunnen vrouwen alle kerkelijke functies uitoefenen. Wat de geaardheid van de mensen betreft is de kerk nooit erg duidelijk ze blaast warm en koud, ook al merk ik een positieve evolutie. Het behouden van het celibaat vind ik een anomalie in de kerkelijke denkwereld.
Ook op het ethisch vlak ben ik genuanceerder dan de strakke kerkelijke lijn, hier kan het persoonlijk gevormd geweten de leidraad zijn.
De kerk neemt vandaag ook standpunten in die gedurfd zijn en mijn goedkeuring wegdragen. Ze komt op voor een onderhandelde en vreedzame oplossing voor Ukraine. Ze veroordeelt , in overeenstemming met het evangelie, alle geweld, ook t.o.v. de Palestijnen.
Over vluchtelingen is deze paus zeer duidelijk , ze verdienen onze betrokkenheid en zorg.
Hij zegt trouwens over het tweede gebod : Het moet niet zijn bemin uw naaste, maar : die andere moet jou zien als zijn naaste. Dat is naastenliefde , of noem het solidariteit van de overtreffende trap.
Ik verneem dat zijn onderhoud met de getroffenen over seksueel onaanvaardbaar gedrag, door de slachtoffers over het algemeen positief onthaald werd. Dit met engagementen naar de toekomst. Moreel leed kan men nooit vergoeden , het erkennen is op zich belangrijk. Bij de paus, als leider van een wereldkerk met meer dan 1 miljard volgelingen , raken lokale bekommernissen meestal niet . Dit bezoek gaf de mogelijk tot rechtstreeks contact met de kerkleider ,en is daarom al succesvol.
Een kerkelijke vader , die zich kwetsbaar opstelt, en zijn betrokken sociaal gelaat toont , verdient mijn waardering, ook al ben ik het met heel wat kerkelijke regels oneens.
Met Franciscus deel ik mijn sociale bekommernis: oorlog , armoede en mensen op de vlucht zijn niet humaan.
Op kerkelijk vlak ben ik kritisch loyaal Mijn sociale engagementen ingegeven door mijn gelovige visie zal ik blijven verder zetten, het pausbezoek heeft dit misschien zelfs versterkt. Ik meen ook dat ik dat moet doen met mensen die mijn christelijke visie niet delen .Iedereen die opkomt voor sociale rechtvaardigheid , van welke overtuiging ook, is mijn partner in de sociale strijd.
Tot slot : Kardinaal Cardijn verdient een zaligverklaring. Hij gaf de werkende jeugd via zijn kajottersbeweging(KAJ) een stem , hij verdient deze onderscheiding meer dan vele anderen.