De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Oekraïensconflict veroorzaakt drie migratiegolven uit Rusland

Het Oekraïensconflict veroorzaakt drie migratiegolven uit Rusland

vrijdag 26 mei 2023 20:26
Spread the love

Er zijn ongeveer vijfhonderdduizend Russen naar het buitenland gevlucht na het begin van de oorlog in Oekraïne. Dit is een onderschatting omdat informele bronnen negenhonderdduizend zeggen. De Russen vluchten in drie golven. De eerste was na de start van de oorlog, de tweede in begin juli 2022 toen vluchten ongeveer vijftienduizend miljonairs naar het buitenland en de derde golf na 21 september 2022 toen Poetin de gedeeltelijke mobilisatie heeft afgekondigd.

De eerste golf na de oorlog bestond voornamelijk uit gewetensbezwaarders, kritische journalisten en oppositie figuren. Poetin had juist de verkiezingen gewonnen en de media gemuilkorfd, hierdoor wilden zeer veel Russen vertrekken naar het buitenland. Als ze een schengenvisum hadden gingen ze naar Europa omdat ze daar veilig konden verder werken, maar na verloop van tijd verdwenen ze in de illegaliteit. Andere die naar minder veilige landen gingen en geen shengenvisum hadden moesten vaak hun activiteiten staken.

De tweede golf van rijke Russen vluchten voor het embargo van het Westen, dit werd ook gevoeld in Centraal-Azië waar er veel arbeidsmigranten vandaan komen die werken in Rusland. De bekenste hub is Dubai, waar er vierduizend miljonairs naar toe gingen. Velen moesten nog hun zaken bemeesteren in Rusland. Daarmee dat Dubai zo interessant is omdat het geen embargo heeft met Rusland en het Westerse embargo omzeilt. In totaal zou dit gaan over vijftienduizend miljonairs die in juli vertrokken.

De derde golf begon met deserteurs van de gedeeltelijke mobilisatie die op 21 september 2022 afgekondigd werd. Deze deserteurs vluchten voornamelijk naar buurlanden van Rusland en naar Centraal Azië. Er is ook een minderheid naar Bali en Goa, hoeveel er naar Brazilië zijn is nog onduidelijk, meer onderzoek volgt hierover later. Deserteurs zijn niet welkom in Europa, in principe kunnen zij in België asielaanvragen omdat dit individueel is. Toch vinden we hun niet terug in de statistieken. Premier De Croo had duidelijk laten weten dat Russiche deserteurs niet welkom zijn in België. Dit is vreemd want Russische deserteurs na de Tweede Wereldoorlog waren wel welkom in België volgens een bron.

Het is helemaal niet duidelijk hoelang de Russen in het buitenland gaan kunnen blijven. Kazakhstan leverde al een wet uit die de Russen niet definitief in het land mogen verblijven. Er zijn bepaalde redenen waarom Russen ook kunnen teruggestuurd worden. Zo zijn er uit Bali al zeventig teruggestuurd omwille van schendingen van het lokale Hindu geloof. In Rusland worden er ook al duizend Russen vervolgd die werden teruggestuurd, vaak voor criminele feiten. Poetin noemt de deserteurs veraders van het vaderland. Het wordt financieel moeilijk om zich recht te houden in het buitenland. Er zijn voornamelijk Russische vrouwen die yoga volgen in Goa, India, deze zijn welgesteld, maar de meeste Russen moeten werken in de horeca en de hotelerie om in zo’n enclave rond te komen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!