‘Het middel mag niet erger zijn dan de kwaal’, 800 Nederlandse artsen ondertekenen open brief met kritiek op covid19 beleid.

‘Het middel mag niet erger zijn dan de kwaal’, 800 Nederlandse artsen ondertekenen open brief met kritiek op covid19 beleid.

dinsdag 21 juli 2020 19:30
Spread the love

 

Terwijl VRTNWS op 26 juni nog een artikel poste; ‘450 verontruste artsen doen oproep in open brief: “Beleid zaaide verwarring, blijf de maatregelen volgen”‘ wordt de open brief van Nederlandse artsen die kritisch staan tegenover de coronamaatregelen genegeerd. Deze brief, volledig te lezen via link (1) begint als volgt:

‘Beste collega’s,

Via deze weg willen wij onze ernstige bezorgdheid uiten, voortkomend uit de gang van zaken de afgelopen maanden rondom de uitbraak van het SARS-CoV-2 virus.

Wij, een grote groep artsen, menen dat het bij wet vastleggen van de  coronamaatregelen meer schade aanricht dan goed doet. Wij roepen politici op om zich onafhankelijk en kritisch te laten informeren over het beschikbare bewijs. Wij vragen politici openbaarheid van besluitvorming te eisen en te allen tijde proportionaliteit en subsidiariteit mee te laten wegen bij het uitrollen van beleid.’

 

Verder lezen we;

‘1,2 miljoen verwijzingen via zorgdomein zijn uitgesteld, hiervan wacht nog altijd 40% op een afspraak. … Dat dit niet sneller ingevuld kan worden, wordt voor een groot deel veroorzaakt door de huidige 1,5 meter afstandseis, die tot grote logistieke uitdagingen in ziekenhuizen leidt en daarnaast goede poliklinische zorg in het gedrang brengt.’

 

Dat internisten die op covid-19 afdelingen werkten de oproep lanceerden is opmerkelijk. Een gesprek met een initiatiefnemer van de brief vindt u hier. (2) Het betreft een video van anderhalf uur, toch is het luisteren naar deze soldaten van het front een leerrijke afwisseling na vijf maanden dagelijks Van Ranst en co.

Laat ons hopen dat er meer stemmen zich mengen in het debat over hoe het nu verder moet in de aanpak van het virus. Op 20 juli schreef wetenschaps-historicus Bert De Munck nog een opinie in De Standaard omtrent de censuur die er heerst onder de titel ‘een alternatieve kijk op corona is waardevol’. Daarin stel hij: ‘In de bestrijding van het coronavirus heerst eenheidsdenken. Alternatieve meningen worden verketterd of gecensureerd. Onterecht.’ Een boeiende analyse over de covid-19 crisis vind u via link (3).

Hopelijk stopt de dictatuur van de virologen en mengen psychiaters, economen en armoede-experten zich in het debat, want zoals in de video door internist Evelien Peeters gezegd, “het zijn vooral de kwetsbaren die lijden onder de coronamaatregelen”. Dat laatste is Belgisch links tussen alle paniekberichten door volledig uit het oog verloren.  Je zal maar slachtoffer zijn van familiaal geweld tijdens een lockdown, je zal u werk maar kwijt raken, je zal maar uw medische behandeling uitgesteld zien, je zal maar in een rusthuis wonen, je zal maar eenzaam zijn, je zal maar op een appartement wonen als kind, je zal maar sowieso al aan smetvrees lijden, je zal maar een lief hebben die elders woont,… Allemaal mensen die minder lijden onder het Zweedse corona beleid dan onder het Belgische.

 

 

(2)

 

(1)  https://opendebat.info/verkorte-brandbrief/

(2) https://www.youtube.com/watch?v=c_tlsJBrIWc

(3) https://www.dewereldmorgen.be/community/exitstrategie-covid-19-het-vaccin-versus-groepsimmuniteit/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!