De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het machtskartel: de kunstmatige stijging van de benzineprijs
Wereld, Oliemaatschappijen, Benzineprijs, Kunstmatige stijging, Oligopolie, Machtskartel -

Het machtskartel: de kunstmatige stijging van de benzineprijs

dinsdag 1 maart 2011 18:55
Spread the love

Net als bij ons is ook in Duitsland de benzineprijs gevoelig gestegen. De oliemaatschappijen wijzen naar Libië, maar in werkelijkheid is hun oligopolie verantwoordelijk, schrijft de Süddeutsche Zeitung:

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/die-krise-in-libyen-und-der-benzinpreis-das-machtkartell-1.1065504

‘De hoeveelheden ruwe olie die het wankelende regime van Gaddafi niet langer in staat is te leveren, zijn te klein. In Duitsland is de benzineprijs niet meer zo hoog geweest sinds 2008. Maar toen kostte een vat ruwe olie om en bij de 150 dollar; vandaag minder dan 110 dollar…. Er bestaat dus een globale samenzwering tussen regeringen en oliemaatschappijen. In sommige landen is de sector trouwens eigendom van de staat. Andere landen, waaronder Duitsland, misbruiken de benzine als een onuitputtelijke bron van fisclae inkomsten.

Telkens de prijs ervan stijgt, vloeit meer geld binnen. Vorig jaar is duidelijk geworden hoe sterk de banden tusen de oliesector en de politiek zijn. De machtige Verenigde Staten zijn er – toen een enorme olievlek de Golf van Mexico vervuilde – nooit echt in geslaagd een vuist te maken tegen BP. (FZ)

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!