De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het “maandag-effect” van de Spaanse Olie-Industrie

Het “maandag-effect” van de Spaanse Olie-Industrie

vrijdag 15 maart 2013 15:46
Spread the love

Het staat bekend als het “maandag-effect”: De eerste weekdag is in Spanje dé goedkoopste dag om te tanken. De volgende weekdagen en op zondag blijven de prijzen stijgen maar op maandag zijn ze opnieuw gunstiger.

Meer dan 75.000 Spaanse benzinestations (ongeveer een 69 % van het geheel) verlagen al sinds 2012 op iedere maandag hun prijzen om de statistieken van de Europese Unie te manipuleren. Dit wordt beweerd door de Spaanse consumentenbond OCU. Het zogenaamde “maandag-effect” zou een afspraak zijn tussen de verschillende oliemaatschappijen onderling om de Europese statistieken te beïnvloeden.Op 7 maart heeft de Spaanse Nationale Energiecommissie (CNE) een dossier geopend om te onderzoeken welke maatschappijen voor deze praktijken verantwoordelijk zouden zijn. Na een studie van de benzineprijzen van 2007 tot en met 2012 heeft de CNE vastgesteld dat op meer dan 70% van de maandagen van 2012 de prijzen tegenover de zondag gedaald zijn. Dit geldt zowel voor de loodvrije benzine 95  als bij diesel. Op dinsdag werd de prijs in de regel weer verhoogd, soms met een 3 eurocent per liter. Dit gebeurde vooral in het laatste trimester van vorig jaar. Volgens de energiecommissie kan deze evolutie niet verklaard worden met de fluctuatie van de internationale benzineprijzen.Het maandag-effect om de EU-statistieken te manipuleren zou, volgens de Spaanse krant El País, een akkoord zijn tussen de belangrijkste oliemaatschappijen in het land: Repsol (met o.a. Campsa en Petronor), Cepsa (van IPIC, Abu Dhabi) en BP. Samen controleren deze drie 73% van de Spaanse markt.Toch blijft tanken voor de toerist die in Spanje een auto huurt in Spanje zeer voordelig omdat de benzine nog altijd veel goedkoper is dan in Nederland of België. Toeristen zullen wel moeten opletten: “gasolina” is het Spaanse woord voor benzine en met “gasóleo” of “gasoil” wordt diesel (de zwarte slang) bedoeld. En voor wie zich nu in Spanje bevindt: (nog) kan men op maandag goedkoper tanken.

take down
the paywall
steun ons nu!