Welkom op de blog van Radio 68
Het Engelse platenlabel Topic Records bestaat ruim 75 jaar en dat betekent 75 jaar aandacht voor het linkse Engelse volkslied, want dat is de specialiteit van Topic. En dat linkse Engelse volkslied betekent meer dan protestliederen.
Protestlied
Het protestlied zoals wij dat kennen uit de jaren zestig, met Donovan, Dylan, Antoine of Armand als boegbeelden, kan je bij “folk” klasseren, want in wezen is het ook volksmuziek. De tekst gaat voor, dus ligt de klemtoon op de zanger die zichzelf eenvoudig begeleidt op een doordeweeks instrument, zoals de gitaar, de mandoline, de mondharmonica of een simpele piano. Het protestlied van de jaren zestig handelde vooral over grote maatschappelijke structuren, wereldproblemen, idealen (de vrijheid) en abstracties, zoals de oorlog, de arbeider of het kapitalisme.
Volkslied
De volkse traditie waaruit het protestlied voorkomt echter, houdt het heel vaak bij directe, persoonlijke ervaringen waarmee de luisteraar zich even persoonlijk kan identificeren, zoals een ziek kind , een gebroken stakingsactie, een ongeluk op het werk of dreigend ontslag. Terwijl het linkse volkslied persoonlijker gaat dan het protestlied, handelt het tegelijk over meer: er wordt niet enkel geprotesteerd, er wordt ook opgeroepen tot verzet, men breekt een lans voor solidariteit, de nederlagen worden uitvoerig bezongen en de overwinningen nog uitvoeriger, de persoonlijke ellende wordt niet uit de weg gegaan. Het linkse volkslied blijft meestal concreet over de directe leefwereld.
Traditie verzekerd
Dat blijkt ook uit “Voice and Vision”, een mooie verzamel-cd waarmee Topic teruggrijpt naar haar samenwerking met de arbeidersbeweging, in dit geval de General Federation of Trade Unions. Naast de grote kleppers (Ewan McColl, Peggy Seeger, Norma Waterson, Anne Briggs of Martin Carthy ), komt ook nieuw en jong talent aan bod: met Fran Morter, Adam Rees, Kiti Theobald, Jack Forbes en Piers Haslam is de traditie verzekerd. Concreet, zeiden we. Jack Forbes bezingt het leven van de rivierschippers, Norma Waterson brengt a capella een klaaglied over de sluiting van de steenkoolmijnen (“Coal, Not Dole”) , terwijl John Tams & Harry Stone hetzelfde thema totaal anders benaderen. Dick Gaughan vertelt over The Diggers, idealistische lieden die braakland wilden bewerken tot nut van het algemeen, maar brutaal werden onderdrukt (hun altruïsme inspireerde de hippies in San Francisco). Het huisorkest en dito koor van Topic verzorgt dan weer De Internationale. Deze dubbel-cd bevat ook een paar Amerikaanse bijdragen (de onvermijdelijke Pete Seeger!) en een enkel muzikaal afwijkend genre, zoals de reggae van The First Of May Band. Een heerlijke collectie voor wie zijn oor te luisteren kan leggen en van de oorspronkelijke Engelse folk houdt.
Eddy Bonte
De uitzending Radio 68 draait een selectie uit “Voice and Vision” in het programma De Gedachten zijn Vrij, op maandag 9 en dinsdag 10 januari om 12 en 16 uur, op maandag 16 en dinsdag 17 januari om 13 en 17 uur, op maandag 23 en dinsdag 24 januari om 14 en 18 uur.
Radio 68 Radio 68 www.radio68.be is een niet-commerciële en onafhankelijke internetradio die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt. Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes.
Referentie Diverse: “Voice and Vision: Songs of Resistance, Democracy and Peace”; Topic Records, http://www.topicrecords.co.uk/