De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het leven zoals het is in Niger: onderwijs en de markt
Niger, Ervaringsreis, ACV Waas en Dender, Ces de Lamorde -

Het leven zoals het is in Niger: onderwijs en de markt

dinsdag 6 november 2012 23:58
Spread the love

Dinsdag 6 november 2012

Centre de formation

De openbare school werd opgericht in 1970 en hangt af van het Musée National, het is een soort 2de kans onderwijs. Hier kan men beroepen in de bouw (loodgieter, schrijnwerker, lasser, …), mechanica, couturier en IT aanleren. Er zijn 3 leerjaren, behalve voor de IT opleiding (9 maanden). Het inschrijvingsgeld bedraagt:

  • 1ste jaar: 36 000 CFA
  • 2de jaar: 40 000 CFA
  • 3de jaar: 47 000 CFA

Er zijn 917 leerlingen ingeschreven waarvan een 200-tal meisjes en hun aantal groeit nog steeds. Er is echter meer vraag dan aanbod zodat er een wachtlijst is en de school dringend toe is aan expansie. Maar deze positieve trend is alvast een stap in de goede richting, hoe hoger de scholingsgraad hoe groter de kans op waardig, duurzaam werk en goede arbeidsvoorwaarden en hoe kleiner de kans om in de armoede te belanden.

Er zitten ongeveer 50 leerlingen in een klas en 18 professionele leerkrachten geven aan hen les. 60 % van de leerlingen slaagt voor de examens. Zij dienen ook een stage op een bedrijf te volgen en bij een goede evaluatie krijgen zij hier na het behalen van hun diploma een contract. Straatkinderen worden soms ook toegelaten om hen terug te laten wennen aan het schoolritme. Hun inschrijvingsgeld wordt door NGO’s betaald. Hier kan men ook de lagere school lopen voor wie deze opleiding nog niet gevolgd heeft om vervolgens te kunnen aansluiten op de beroepsopleidingen.

We bezochten een IT-lokaal waar echter maar 10 pc’s beschikbaar waren en er minstens 25 leerlingen zijn die de pc’s dienen te delen. De rondleiding bracht ons ook naar de ateliers waar de loodgieters, naaisters, houtbewerkers en lassers aan het werk waren. De houtbewerkers hadden maskers op, de lassers gebruikten echter geen laskappen (waren kapot), wel zonnebrillen.

La grande marché

Ook hier gaat onze veiligheid boven alles, we werden heel de tijd begeleid door 3 veiligheidsagenten die bovendien onze pakjes droegen! Ze hebben een eigen commissariaat wat ook de veiligheid van het personeel (+/- een 100-tal) garandeert. Er zijn nauwelijks meldingen van diefstal.

Om hier de weg terug te vinden in de wirwar van de overdekte straatjes moet je een goede “boyscout” zijn. Volgens de directrice werken er 24 500 mensen, zijn er 4 500 boetiekjes, bezoeken dagelijks 7 000 mensen/uur de winkeltjes op een opp. van 6 Ha. La grande marché is 7/7 open van 8u tot 18u. Helaas wordt de markt ook in Niger overspoeld met goederen “made in China”. Winkeliers moeten 25 000 CFA huur betalen waarvan de staat de helft betaalt. Zij hebben ook 10 ton afval/dag. Hun grootste uitdaging is om een oplossing te vinden voor de parkeerproblemen.

Lagere school “Ces de Lamorde”

De school is opgericht in 1955, heeft 355 leerlingen en 14 leerkrachten. Kinderen met een lichte handicap zijn ook welkom zoals Omou, een meisje met het syndroom van Down. Deze school heeft elektriciteit, de bekabeling voor het internet ligt klaar, enkel de aansluiting van het internet is nog niet in orde. Na de overstroming van 2 maanden geleden werden de klaslokalen tijdelijk ter beschikking gesteld van de mensen die hun huis verloren. Velen daarvan leven nog in tentenkampen. Het schooltje heeft ook een tuin waar de kinderen hun eigen groenten zoals sla zaaien. Na de oogst wordt de sla verdeeld en mogen kinderen dit mee naar huis nemen. Een kinderhand is gauw gevuld, dat geldt zeker hier in Niger, zij waren gelukkig met een ballon, een pen, een sjaaltje of een fluitje…

take down
the paywall
steun ons nu!