De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Lappersfortbos

Het Lappersfortbos

vrijdag 5 maart 2010 16:40
Spread the love

Ontruiming Lappersfort begonnen voor nutteloos bouwproject

Donderdagochtend om 7u55 is de politie begonnen met de ontruiming van het Lappersfortbos. Een 20-tal milieuactivisten hebben zich vastgeketend in boomhutten en tunnels om zich tegen de kap te verzetten. Het bedreigde stuk bos is eigendom van GDF Suez en werd al sinds september 2008 bezet.

De activisten vinden het onbegrijpelijk dat het stuk bos nu ontruimd en
vermoedelijk gekapt wordt. GDF Suez wil er kantoren, loodsen en parkings (laten) bouwen, maar er is nog altijd niemand geïnteresseerd om deze voorzieningen te kopen of te gebruiken. Er is immers 30% leegstand van bestaande industriegebouwen en -terreinen.

In 1987 kocht Fabricom 18 ha van het Lappersfortbos voor 890.000 euro. Drie jaar later werden de plannen bekend om het bos te kappen. Mede dankzij de eerste bosbezetting van ons land (juli 2001 tot oktober 2002) werd het grootste deel (13,6 ha) officieel van kap gevrijwaard, wat de eigenaar ettelijke miljoenen opleverde. De Vlaamse Gemeenschap en Stad

Brugge rondden in 2008 de koop af, maar betaalden ook al drie jaar lang huur. Voor de laatste 3,2 ha vroeg de eigenaar tussen de 1,5 en 3,5 miljoen euro.

Intussen was Fabricom, net als Electrabel en vele andere nutsbedrijven opgekocht door GDF Suez.

Bosbezetter Robin: “GDF Suez beweert het maatschappelijk belang te dienen en probeert zich een groen imago aan te meten. Wat deze energiereus in werkelijkheid doet, is gigantische winsten opstrijken op de kap van de natuur en de bevolking, van India tot het Amazonewoud en dus ook in België. Wij vinden de groei van dit soort megamultinationals bijzonder onrustwekkend. Zij beweren groen te zijn, maar waar wij een bos zien, zien zij louter een speculatiegrond.”

Hoewel de bosbezetters de nutteloze ontruiming en zinloze kap niet begrijpen, waren ze wel goed voorbereid. Er waren voldoende aanwijzingen dat het deze week zou gebeuren. Tunnels en boomhutten om zich in vast te ketenen waren al weken klaar. Honderden sympathisanten zijn gewaarschuwd en uitgenodigd om vandaag actie te voeren.

– Vandaag protestactie aan de groene brug van Steenbrugge
– 20u Betoging vanaf ‘t Zand in Brugge.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!