De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het kuddedier versus het Coronavirus

maandag 23 maart 2020 11:51
Spread the love

In het Corona-tijdperk kom je pas tegen de werkelijke persoonlijkheid van verschillende leden van het species Kuddedier; elke dag worden weer nieuwe beelden getoond van deze leden die de supermarkten onveilig maken en dat alleen maar voor zichzelf en voor niets … 

 

Hamsteren
Het kuddedier is een gewoonte-beestje dat juist die dingen doet, die meestal ontraden worden. Als de premier van Nederland ontraadt om op grote schaal bepaalde goederen in te slaan, gaat juist het kuddedier op grote schaal hamsteren. Want stel je eens voor dat er wat zou gebeuren en dat het kuddedier niets meer kan halen in de supermarkt. Wat het kuddedier dus niet snapt, is juist door zijn gedrag anderen, meestal ook weer kuddedieren, niets meer aantreffen in de supermarkt.
En waar wordt in dit tijdperk op gehamsterd? Juist, toiletpapier. De link tussen toiletpapier en het Coronavirus is compleet onduidelijk, want het Coronavirus zal zich in de bovenste luchtwegen nestelen om daarna naar de longen te gaan. Maar ja, je kan beter veel toiletpapier in huis hebben, voor het geval dat het Coronavirus voor de deur staat. Ik zou zo zeggen, niet open doen en gewoon laten staan.
Overigens kwam mijn vrouw er achter in de lokale supermarkt dat ook het brood gehamsterd wordt. Het moet toch echt niet gekker worden. 

 

Los van het feit dat we met zijn alle kuddedieren zijn, moet de detailhandel wel de mogelijkheid geboden worden om de goederen af te kunnen leveren daar waar ze nodig zijn. Juist in deze tijd is de inkoop en de logistiek van goederen voor de supermarkt, maar ook de goederen van bescherming zoals handschoenen, mondkapjes, coveralls en andere beschermingsmiddelen van groot belang, die daar moeten komen waar ze hard nodig zijn en niet voor elke persoon op de hoek. Een opvallend item bij het hamsteren is dat juist dat de kuddedieren die gaan hamsteren nog niet of niet tot de risicogroep behoren, maar nog onder de leeftijdsgrens van 60 en hoger zitten. Wie heeft het harder nodig? 

 

Een ander punt van dit hamsteren is dat de kuddedieren absoluut geen rekening houden met de mensen die het echt nodig hebben, nl mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Door dit gehamster kunnen supermarkten minder verstrekken aan de verschillende Voedselbanken en komen andere mensen dubbel in de knoei te zitten: geen voedsel meer en dan ook de mogelijkheid van het virus dat op de loer ligt. 

 

Hygiëne
Een volgend punt dat van belang is in het Corona-tijdperk is de hygiëne. Elke dag horen we op tv en kunnen we op de social media lezen wat we wel en niet mogen doen. Als goed geïnformeerd kuddedier weten we natuurlijk dat we niet mogen hoesten en niezen in de openbare ruimten maar lekker in de elleboog van onze arm. En elke dag vraag ik me het weer af: waarom doen we het niet, als we het wel weten? Moet de premier ook een boete zetten op het hoesten en niezen in het openbaar? Dat wilt u echt niet. 

 

Belangrijk is natuurlijk ook het wassen van de handen, een keertje méér maakt niet uit. We zouden eens wat vaker de wudu moeten doen (Islamitische reiniging voor het bidden). Nu doe ik mijn vijf verplichte gebeden en nog een extra, het Dohagebed in de ochtend. Bij de reiniging ga ik steeds eerst mijn handen wassen met een antibacteriële / desinfecterende zeep en begin dan met wudu wassing. Het is een kleine stap, echter aangezien je deze wassing een keer of 5 of 6 per dag doet, heb ik het gevoel – let op: mijn gevoel – even iets meer aan de hygiëne te doen.
Handen ontsmetten, handen wassen, neus en mond spoelen, gezicht wassen, onderarmen wassen, het hoofd, de voeten en de oren. Nogmaals: het is maar een kleine stap. 

 

Economie
Overal valt al op dat de economie klappen gaat krijgen door de virusuitbraak en door de sluiting van bepaalde gebouwen, organisaties, scholen en werkplaatsen. Het thuiswerken wordt ineens heel belangrijk, maar niemand vraagt zich af of dat het wel effectief is. Ik kan flink thuiswerken, maar een medewerker van een schoonmaakorganisatie zal toch aanwezig moeten zo lang het bedrijf waar men gestationeerd is, open is. En met alle mogelijke gevolgen van dien, zoals de plaatsen die men met de handen heeft aangeraakt.

 

Maar er zijn al berichten te lezen, dat bepaalde organisaties x-duizend banen schrappen. Met respect hoor, maar is dat niet een beetje snel of stonden die banen zo wie zo al op de tocht. Natuurlijk de economie zal minder vlotjes gaan lopen, sterker nog, waarschijnlijk veel stroever, met alle problemen van dien. De beurzen draaien ook allemaal in het rood. Maar om dan meteen banen te gaan schrappen gaat mij toch iets te ver en te snel. 

 

Een ander probleem van de slechte economie worden de uitbetalingen van de pensioenen en zeker van die personen die nu op de wip zitten en nadenken om er binnenkort uit te gaan. Die mensen weten nu even niet wat ze moeten doen, wel er straks uit of nog maar even doorploeteren na die veertig jaren hard werken.    

 

Maar je merkt het Coronavirus ook op andere plaatsen: steeds meer bedrijven sturen een mailtje hoe men omgaat met de uitbraak, met de pandemie. Zo kreeg ik net een envelop in de brievenbus, die van de vorige bewoners was en te vies was om aan te pakken. Post NL stuurt een mail dat het apparaat om af te tekenen als men een pakketje heeft ontvangen, niet meer aangeraakt hoeft te worden. Ik denk dat ik alleen nog maar naar het apparaat hoeft te kijken, zodat het apparaat weet dat ik een pakketje in ontvangst heb genomen. 

 

Tenslotte schijnt een zekere Sylvia Browne het boek ‘End of Days’ geschreven te hebben, waar iemand het volgende in gevonden heeft (vertaald): “ … Rond 2020 zal een ernstige longontsteking-achtige ziekte zich over de hele wereld verspreiden, de longen en de bronchiën aantasten en alle bekende behandelingen weerstaan … “
Het zijn van die zaken, soms gebeurt er wat en iemand denkt dat een ander daar al eerder over geschreven heeft. Denk het uwe er over. 

 

© KhamakarPress / 14.03.2020

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!