De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het is ons lichaam! Toch?

Het is ons lichaam! Toch?

donderdag 7 september 2017 18:10
Spread the love



SHHT @ Kinky Star. Foto: Jeroen Jacobs Photo Projects ~ ©JJPP.be

Als huisfotograaf van Muziekcentrum Kinky Star Zie je heel wat gebeuren op en rond het podium. Meestal omvat dit een wild gaand publiek, maar zo nu en dan zijn er artiesten die dat stapje verder gaan. Zo trad de zanger van Diane Grace op met enkel een doorzichtige vuilzak aan, was er een burlesque-sideshow act met de nodige portie naakt en spektakel, en dan tijdens de laatste Gentse Feesten SHHT die na hun show een fotoshoot hielden in onze backstage badkamer. Dit alles kadert in performances en heeft niets met pornografie noch sex te maken.

Dat de sociale media, Facebook in het bijzonder, niet tuk zijn op naakt is intussen algemeen geweten. Maar meestal komt het er op neer dat als er geen vrouwelijke tepels – of schaam/oksel-haar – en niets tussen de benen zichtbaar is, dat er geen groot probleem is.

Dit indachtig werd de fotoshoot met SHHT gehouden met ‘alles’ veilig weggestopt tussen de benen. Er valt dus niets te zien dat niet mag. Of is een zwart driehoekje schaamhaar ook al te aanstootgevend voor de moraalpolitie van Facebook? Blijkbaar wel, althans bij vrouwen was dit overduidelijk. Dat mocht ook Murielle Scherre van La Fille d’o ondervinden toen ze haar haar liet groeien en dit niet verstopte voor sociale media. (https://www.charliemag.be/lijf/hair-equality/). Ook transgenders hebben soms zware problemen met het actief houden van hun Facebook indien ze zichzelf willen laten zien.
De 2 foto’s die ik expliciet deelde vanuit het album op mijn facebook-pagina, naar mijn profiel, zowel als vanaf Instagram naar mijn profiel werden binnen enkele minuten verwijderd, en meteen mocht ik 24 uur niets meer posten. Geen mogelijkheid tot beroep.
Alle foto’s die ik nog moest posten, alle promo die nog moet gevoerd worden voor het event dat ik zaterdag organiseer, dat moest allemaal wachten.
Waarom? Één persoon vond deze foto’s aanstootgevend.

Als blogger onder de naam ‘De gedachten van.’ Heb ik al vaak mijn steun uitgesproken aan vrouwen (en mannen) die de discriminatie van bijvoorbeeld vrouwentepels tegen mannentepels aanvechten. Bij deze wil ik dan ook de boodschap verbreden. Of we nu vrouw, man, transgender of wat dan ook zijn; ons lichaam is van ons zelf. Niemand buiten wijzelf heeft het recht te bepalen wat je er mee mag doen, of wat je mag tonen. Iedereen kan natuurlijk wel voor zichzelf bepalen waarmee men in contact wil komen. En daar gaat Facebook zwaar uit de bocht.

Facebook claimt een veilige omgeving te willen creëeren en verwijderd daarom alles wat (volgens zeer ambigue definities) als naakt word aanzien. Haatdragende boodschappen, zelfs oproepen tot geweld en moord (Denk maar aan Trump die op sociale media dreigt met nucleaire oorlog; dreigen met geweld mag niet volgens de gebruiksovereenkomst!), die blijven ongemoeid. Ook al worden deze door honderden mensen gerapporteerd. Tegen de aanhoudende stroom van fake – sex en virus – profielen word ook niets merkbaars ondernomen. Op een dag passeren er makkelijk 5 van die profielen die je uitnodigen om vriendjes te worden. Zeer onveilig, want accepteer je dit, dan gaat je profiel al je vrienden spammen eventueel met spyware.

Langs de andere kant geeft Facebook ons zo goed als geen zeggenschap over wat we in onze newsfeed willen zien. Het winstbejag gaat naar goeie Amerikaanse gewoonte voor op gebruiksgemak. Zo kunnen zij makkelijk bepalen wie wat (niet) ziet.
Hoe moeilijk zou het echter zijn om de mogelijkheid te maken om foto’s die ‘18+’ zijn van een label te voorzien zodat mensen kunnen kiezen dit niet te zien, en minderjarigen deze niet kunnen zien. Het is namelijk niet omdat je als mens of artiest iets wil tonen dat je het mag opdringen.

Persoonlijk ben ik het meer dan beu dat enkele bedrijven uit silicon valley, Palo Alto, het op zichzelf nemen te beslissen wat wij in Europa, en overal ter wereld, al dan niet met onze sociale media mogen doen. Er zijn alternatieve netwerken, maar zo klein en doods dat je wel in de grootste spelers hun armen gedwongen word. Veel efficiënter als de meest efficiënte jihadi of kruisvaarder dringen Facebook en Co ons hun (religieuze) normen en waarden op, beperken ze op arbitraire wijze uit een puriteinse angst onze vrijheid om vrij ons lichaam te tonen, maar moeten we tegelijkertijd wel tolerant zijn tegenover haatdragende / racistische groeperingen die platte (rassen)haat propageren en soms zelf hele bevolkingsgroepen rechtstreeks bedreigen.

Daarom ijver ik voor een efficiënte en democratisch gebruik van de AI (Arteficial Intelligence) die deze bedrijven in handen hebben; ijver ik voor een systeem waarin iedereen zichzelf kan tonen of verbergen zoals die zelf wil, zonder dwang van Facebook – de staat of religie. Waarin iedereen kan kiezen of ie al dan niet naakt wil zien, of liever geen politiek.
Belangrijker dan het verbergen van wat schaamhaar lijkt me toch het stoppen van het oprukkende fascisme, het stoppen van de intolerante krachten die ons van de weg naar een tolerante samenleving af leiden.

Het is ons lichaam. Wij zijn er de baas over. Facebook, noch religie, noch de staat, noch extremistische geweldplegers hebben het recht ons te zeggen wat we er al dan niet mee mogen doen of laten, noch hebben ze het recht het aan te tasten.

#freethehumanbody

Update: Door het delen van dit artikel liep ik net een schorsing van 3 dagen op…

take down
the paywall
steun ons nu!