De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het is 5 na 12 met de klimaatopwarming

Het is 5 na 12 met de klimaatopwarming

zaterdag 21 januari 2023 12:12
Spread the love
De eigenzinnige Belg moet nu vooral niet gaan denken, na de sneeuw van vandaag, dat het allemaal nogal meevalt met die klimaatopwarming. Zo één dag een beetje sneeuw heeft niets te betekenen. Nada !
Als men dat gaat vergelijken met het aantal hete dagen in de zon in 2022, smelt de sneeuw als sneeuw voor de zon, zal ik maar zeggen.
Ik denk dat we in dit kleine landje, en laten we het meteen uitbreiden tot heel Europa, 10 tot 20 jaar aan een stuk, dubbel zoveel sneeuw en vriesdagen moeten hebben dan er zonnedagen geweest zijn dat jaar, elk jaar opnieuw … dat we dan kunnen spreken van “Dat er iets begint te veranderen aan het klimaat” naar de frisse (dus goede) kant dan. De aarde moet rehabiliteren.
Bij voorbeeld (deze cijfer zijn echt, genomen van Meteo Belgie – helaas heb ik geen afgemeten en zelfde getallen gezien voor Europa)
De gemiddelde jaartemperatuur te Ukkel in 2022 was 12,2 °C.
Terwijl het normale gemiddelde in België 11 °C de vorige 30 jaar.
Het record gemeten koude was 1879 met een gemiddelde van 7 °C, op jaarbasis
Als we dat in aantal dagen hitte en koude moeten omrekenen zou je kunnen stellen, geef de zomer 2 maanden volle damp warmte in juli en augustus.
Als we dan ook volle damp winter krijgen van begin november tot eind februari, dan zijn we goed bezig … helaas hebben we geen verweer tegen de natuur die gewoon zijn gang gaat.
We kunnen het weer op korte termijn, voorlopig, nog niet naar onze hand zetten, al wordt het wel geprobeerd, in China (naar het schijnt).
Op middellange en lange termijn kan het wel. Maar dan moeten gisteren al begonnen zijn met:
– Gisteren stoppen met huizen bouwen;
– Gisteren stoppen met wegen aanleggen;
– Gisteren stoppen met bomen, oerwoud, regenwoud en alle andere houtgewassen uit te doen om plaats maken voor landbouw;
– Gisteren stoppen met auto rijden of gelijk welk vervoermiddel, maar laten we een uitzondering maken voor het openbaar groepsvervoer om nog van mobiliteit te kunnen genieten met het woon- werkverkeer;
– Gisteren beginnen feesten, met zijn allen in een grote zaal waar het lekker warm is en ter compensatie thuis de verwarming op NUL zetten zodat een heleboel huizen, namelijk die van alle aanwezigen op het feest, niet moeten verwarmd worden. Dit zou een serieuze vermindering zijn van het verbruik van energie;
– Gisteren beginnen de elektrische fietsen te ontmantelen en terug gewoon opnieuw op eigen kracht te rijden. Want we weten ondertussen hoeveel schade het produceren van 1 batterij met zich meebrengt aan de natuur in Afrika;
– Vanaf gisteren meer basic leven, kleiner, minimalistischer, …
– De kinderen langer op school laten zodat we thuis de verwarming langer kunnen uit-zetten;
– Vanaf gisteren thuis meer kleren aan doen, onze kasten hangen en liggen vol;
– Vanaf gisteren: meer sporten en onze eigen energie gebruiken om het warm te hebben en te houden;
– Gisteren alle automatisering stoppen om weer aan handenarbeid te doen;
– Gisteren stoppen met (gewapend) beton te gebruiken. U weet toch ook dat beton de warmte vasthoud en het in de winter 1 à 2 graden warmer is in een stad dan op het platteland;
– Stoppen men artificiële sneeuw en ijs te produceren want het produceren ervan verbruikt meer energie dan het effect van koude die de sneeuw en het ijs voortbrengen;
– Vanaf gisteren zeilboten te gebruiken ipv schepen met motoren;
– Vanaf gisteren vliegtuigen niet meer laten vliegen;
– Vanaf gisteren luchthavens ontmantelen en platleggen en er bomen in de plaats planten.
– Vanaf eergisteren alle industrieterreinen ontmantelen en de aarde in zijn oorspronkelijke staat herstellen.
Ik ga nog wat nadenken
Herman Hillen

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!