De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Het Grote GENIS
Brugge kunst nis conservatief toerist kunstenaar musea corruptie vriendjespolitiek kindermisbruik kerk Maria -

Het Grote GENIS

dinsdag 13 december 2011 11:41
Spread the love

Sinds 1994 (!) ijvert kunstcriticus Johan Debruyne (<h>ART, kunstenmagazine) ernaar om in Brugse stadsnissen actuele beeldende kunst te brengen. Omdat het in het straatbeeld an-sich niet mag – Brugge is echt een oerconservatief nest, waar vooral de toeristen TELLEN… – dacht hij op zeker ogenblik: dan moet het toch in een nisje kunnen?

Maar zelfs dat is amper gelukt. In de Cafedraalnis (Zilverstraat) en in zijn vorige woning ter Carmersstraat nog wel, maar voorts…

Een groot internationaal project met Berlinde De Bruyckere als centrale kunstenares (de hoofdconservator van de Brugse Musea was de idee erg genegen!) is na jaren vergaderen door al wat conservatief is de grond ingeboord.

Vandaar nu: een ruit van de eigen woning, met folie tot steen gemaakt en een Brugse nis in verwerkt. In Middelburg een Maria-beeld tegen het lijf gelopen. En dan was hij klaar voor de boodschappen tegen corruptie, vriendjespolitiek, kindermisbruik in de kerk etc. En ’s avonds, van zodra  het donkert, wordt Maria verlicht.

Zich helemaal laten zien doet ze nooit. Hoe zou je zelf zijn, in een wereld vol rotzooi?

take down
the paywall
steun ons nu!